Popolno kosilo: Z gobami in sirom polnjene piščančje krače

ByAna Koren

12. marca, 2023

Popolno kosilo: Z gobami in sirom polnjene piščančje krače

Danes si bomo za kosilo vzeli malo več časa. Naredili bomo z gobami in sirom polnjene piščančje krače s pire krompirjem in obilo fižola v stroku. ZA pripravo jedi boste potrebovali uro in pol. Iz navedenih količin boste dobili šest obrokov.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 30 g masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 200 g šampinjonov
  • 1 velik strok česna
  • 75 g kremnega sira ali mascarponeja, stepite do mehkega
  • 75g Edamca
  • majhna pest svežega ploščatega peteršilja
  • 1 žlička sesekljanih listov svežega timijana
  • 6 krač ( stegno s kračo)
  • 250 ml piščančje jušne osnove
  • sol in poper
  • pire krompir in kuhan stročji fižol za serviranje

Postopek priprave:

V ponvi na zmernem ognju segrejte 20 g masla in 1 žlico olja. Dodajte drobno narezane gobe in česen ter pražite približno 10 minut, da tekočina izhlapi. Začinite s soljo in poprom ter odstavite, da se ohladi.

V skledi zmešajte kremni sir, Edamec, peteršilj in timijan. Primešajte ohlajene gobe in izdatno začinite s soljo in poprom.

Piščančjo stegno položite s kožo navzdol. S prsti potipajte stegensko kost, nato pa z ostrim nožem previdno zarežite meso na obeh straneh kosti. S konico noža zarežite okoli kosti in postrgajte meso, tako da ostane kost čim bolj čista. Kost na sklepu zavrtite s palčko in s škarjami ali nožem izrežite stegensko kost, kost palčke pa pustite na mestu.

Vdolbino, ki je ostala ob kosti, napolnite s šestino gobovega nadeva. Piščančje meso pritrdite okoli nadeva z nekaj zobotrebci. Kožo namažite s preostalim olivnim oljem ter začinite s soljo in poprom. Ponovite s preostalimi piščančjimi nogami.

Pečico segrejte na 200C, ventilatorsko na 180C. V ponvi segrejte preostalo maslo in zapecite piščančje krače. Prestavimo v pekač in pecite 25–30 minut oziroma dokler ni piščanec pečen. Medtem, ko se piščanes speče, pripravite pire krompir in fižol.

Piščanec je pečen, ko iz mesa steče bister sok brez sledi rožnate barve.

Odstranite piščanca iz ponve in v ponev dodajte piščančjo osnov. Postrgajte ponev, da v omako dobite ves okus.

Iz mesa odstranite zobotrebce in postrezite z omako, pire krompirjem in kuhanim stročjim fižolom.

Dober tek!

Foto: BBC Princesa.si