Poročilo Human Rights Watch: podrobno opisan obseg ruskih vojnih zločinov

ByA.K.

12. januarja, 2023 ,

Poročilo Human Rights Watch: podrobno opisan obseg ruskih vojnih zločinov

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je objavila svoje svetovno poročilo za leto 2023. Poročilo podrobno opisuje uničujoče število ruskih zločinov proti človečnosti v Ukrajini. Navaja, da je vojna “uničila civilno življenje” v velikem delu Ukrajine. Vojni zločini, kot so mučenje in nagle usmrtitve, so zabeleženi v velikem obsegu.

Ugotovili so tudi, da je Rusija “izvajala nediskriminatorne napade na civilna območja in večkrat ciljala na energetsko infrastrukturo, zaradi česar je milijone državljanov pustila brez elektrike, vode in ogrevanja.”

“Ključno je prevzeti odgovornost”

“Ključno je prevzeti odgovornost, tako za pravičnost žrtev in preživelih kot za potrebo po kaznovanju hudih zločinov,” je po poročanju Sky News dejala Julija Gorbunova iz organizacije Human Rights Watch.

Združeni narodi so potrdili, da je bilo med invazijo na Ukrajino ubitih najmanj 6919 civilistov, 11.000 je bilo ranjenih. Približno 6,5 milijona Ukrajincev je bilo lokalno razseljenih, 5 milijonov Ukrajincev je zbežalo v druge države. Celotno poročilo Human Rights Watch si lahko preberete tukaj.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ukrajina: Rusija moškim, ki izpolnjujejo pogoje za služenje vojaškega roka, preprečuje, da bi zapustili državo

Ukrajinski obveščevalci trdijo, da je ruskim nabornikom trenutno prepovedano zapustiti Rusijo, piše Sky News.

Ruska FSB je mejnemu nadzoru države ukazala, naj nabornikom prepreči odhod, je sporočila ukrajinska obrambna obveščevalna služba. Odredba naj bi veljala od 9. januarja.

Prav tako je onemogočen odhod ljudi, ki so »omejeno sposobni za vojaško službo« in so vpisani v rezervno sestavo… več tukaj.