Poročilo o cenah hrane pusti več vprašanj kot odgovorov

Foto: Pixabay

Poročilo o cenah hrane pusti več vprašanj kot odgovorov

V okviru prve analize spremljanja cen v prehranski verigi, ki jo je vlada uvedla z namenom odkrivanja neupravičenih dobičkov in oderuških marž, še ni jasnih ugotovitev o tem, kdo bi lahko bil odgovoren za morebitno previsoke cene hrane. Kmetijsko ministrstvo je poudarilo, da je obdobje petih mesecev, v katerem so zbirali podatke, prekratko za globlje zaključke.

Sledenje cenam v celotni verigi od pridelovalca do trgovca je bilo napovedano konec maja lanskega leta s strani premiera Roberta Goloba, ki je izpostavil potrebo po preglednosti cenovnih politik v sektorju. V skladu s tem je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport izdalo odredbo za poročanje, ki zajema vse ključne deležnike, od pridelovalcev do trgovcev.

V začetku tega meseca je Biotehniška fakulteta v Ljubljani, kateri je bilo zaupano analiziranje zbranih podatkov, svoje ugotovitve predstavila projektni skupini sestavljeni iz predstavnikov vseh glavnih deležnikov v verigi preskrbe s hrano. Iz poročila je razvidno, da so zbrani podatki primerljivi s tistimi Statističnega urada, vendar so opazne razlike, ki izhajajo iz različnih metodologij zajema podatkov.

Projektna skupina je zaključila, da bo za bolj poglobljeno analizo potreben zajem podatkov za celo koledarsko leto. Medtem je bil večji del prodanih živil v obravnavanem obdobju slovenskega izvora, kar velja zlasti za sektorje z visoko stopnjo samooskrbe, kot so mleko, moka, in jajca. Manjšo zastopanost domačih proizvodov so opazili pri svinjskem mesu, poltrdih sirih in čebuli.

Analiza marž v prehranski verigi razkriva razlike med posredniki in trgovci

Analiza, ki je bila izvedena za spremljanje cen in marž v prehranski verigi, je pokazala zelo različne rezultate med posredniki in trgovci. Posredniki imajo širok razpon bruto marž, ki so na splošno višje pri izdelkih tujega porekla, deloma zaradi višjih transportnih stroškov in dodatnih posrednikov v nabavni verigi. Najbolj izpostavljeni primeri so krompir, korenje, čebula, solata, banane, limone, jabolka in jogurt brez dodatkov.

Pri trgovcih pa je vzorec bruto marž drugačen. Visoke marže so opazne pri kruhu, mesnih in mlečnih izdelkih, jajcih večje velikosti ter nekaterih vrstah sadja in zelenjave, medtem ko so marže pri moki in večini kategorij svežega mesa izjemno nizke.

Obvezno redno pošiljanje podatkov o cenah je bilo uvedeno za šest mesecev in je zajemalo 165 zavezancev, ki so mesečno oddali do 210 poročil. Podatki so vključevali širok spekter kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov.

Dodatno, zaradi naraščajoče pomembnosti urejanja razmerij v prehranski verigi, bo Evropska unija do konca junija ustanovila opazovalnice, ki bodo spremljale stroške proizvodnje in trgovinske prakse. V luči teh predvidenih ukrepov na ravni unije, se je projektne skupina odločila, da bo poročanje nadaljevalo v nespremenjeni obliki do pridobitve bolj jasnih usmeritev s strani EU.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pixabay