Porsche ima nove luči, opremljene so z naprednimi tehnologijami

Porsche predstavlja nove luči, ki so opremljene z naprednimi tehnologijami. Gre za nova HD matrična LED svetila, ki bodo v proizvodni program vključena s prihodnjim letom. Razvili so jih v sodelovanju s podjetji Hella, Infineon in Nichia.

Nove luči imajo v vsakem sklopu dva svetlobna vira. To pomeni, da nova zasnova vključuje dve matrični enoti HD v spodnjem delu vsakega žarometa v nasprotju z eno samo matriko za dolge luči na sredini sprednjega sklopa.

Poleg tega ima vsaka od štirih enot 16.384 slikovnih pik, kar je skupaj 65.536 slikovnih pik. Za primerjavo današnje luči imajo 84 slikovnih pik (skupaj 168 slikovnih pik). Kratke luči delujejo z jakostjo 160 lx, dolge pa 300 lx. Luči uporabljajo tehnologijo micro LED, kjer je vsaka LED debela kot človeški las. 

Napredne luči imajo tudi napredne funkcije

Njihovo delo nadzoruje kamera na vetrobranskem steklu, zato se nenehno prilagajajo razmeram na cesti, med drugim preprečujejo zaslepitev voznikov nasproti vozečih vozil. “Parametri navigacije, prometa, podvozja in krmiljenja so prav tako del proračuna,” je povedal Dominik Walter, vodja razvoja svetlobne elektronike in funkcij.

Luči omogočajo lažje branje prometnih znakov brez bleščanja, največji domet luči (dolg) pa je kar 600 m. 

Moč svetlobe se samodejno prilagaja v 1024 korakih, s frekvenco osveževanja 60 Hz oziroma vsakih 16 milisekund. Prav to omogoča nenadne spremembe jakosti ob naletu na prometni znak in s tem manj bleščanja. 

Kateri modeli bodo prvi dobili nove luči in ali bo nova tehnologija vplivala na spremembo cene avtomobila pri Porscheju niso povedali. 

Foto: Porsche

Ne spreglej…

Vodja Toyote: večina dvomi o prihodnosti le za električna vozila

Predsednik Toyote pravi, da “tiha večina” dvomi, da je prihodnost samo v električnih vozilih. Predsednik Toyote Motor Corporation Akio Toyoda je dejal, da je med tiho večino v avtomobilski industriji, ki se sprašuje, ali naj preide izključno na elektriko. Slednje odraža vse večjo nelagodje glede tega, kako hitro lahko avtomobilska podjetja opravijo prehod na električno energijo… več tukaj.

By A.K.

Komentar: