Porsche Taycan: Močnejši, tehnološko naprednejši in hitrejši kot kadarkoli prej

Porsche Taycan, ki se je na trgu prvič pojavil leta 2019, je doživel svojo prvo obsežno prenovo. Po več letih brez večjih sprememb je Porsche svojemu električnemu športniku dodal več moči, naprednejšo tehnologijo, izboljšano električno opremo in izboljšano zmogljivost. Nova izvedba Taycana bo še naprej na voljo v različnih izvedbah: kot limuzina, Sport Turismo in Cross Turismo. Porsche ostaja zvest poudarku na zmogljivosti, kar je očitno tudi pri osveženem modelu.

Videz avtomobila je bil osvežen z novimi sprednjimi lučmi, ki zdaj vključujejo matriko LED z značilnim štiritočkovnim svetlobnim podpisom, podobno kot zadnje luči, ki prav tako pridobijo osvetlitev ozadja z napisom Porsche v tridimenzionalnem učinku. Poleg tega so bili prenovljeni tudi odbijači, na voljo pa so tudi nove barve in lita platišča novega dizajna.

Motor

Pod pločevinasto zunanjostjo pa se skrivajo glavne novosti. Te vključujejo nov, zmogljivejši (+80 kW) in lažji zadnji motor, optimizirano programsko opremo za impulzni pretvornik, zmogljivejše baterije z izbiro med 89 in 98 kWh neto kapacitete, izboljšano upravljanje toplote, novo generacijo toplotnih črpalk in optimizirano strategijo pridobivanja energije, ki je za 30 odstotkov učinkovitejša kot prej.

Taycan in Taycan Turbo S sedaj pospešita od 0 do 100 km/h v impresivnih 4,8 oziroma 2,4 sekunde, kar je skoraj pol sekunde hitreje kot prejšnji model. Zahvaljujoč novi funkciji “push-to-pass” v paketu Sport Chrono je možno za 10 sekund aktivirati dodatno moč, ki pri Turbo S doseže 140 kW z uporabo Launch Control, kar sistemsko moč poveča na 952 KM.

Večji doseg

Doseg avtomobila, odvisno od izvedbe in motorja, sedaj znaša do 678 km po WLTP ciklu. Omenjeno predstavlja povečanje za 175 km oziroma 35 odstotkov v primerjavi s prejšnjo različico. Avtomobil vključuje tudi nov, zmogljivejši integrirani polnilnik. Novi polnilnik zahvaljujoč 800 V arhitekturi omogoča polnjenje od 10 do 80 odstotkov v približno 18 minutah.

Na področju podvozja je največja novost prilagodljivo zračno vzmetenje, predstavljeno na Porsche Panameri pred nekaj meseci. Sistem nudi širok spekter nastavitev med udobjem in zmogljivostjo, preprečuje prenos obremenitev zaradi nagibanja. Sistem vozilu zagotavlja, da ostaja vodoravno tudi pri dinamičnih manevrih.

Porsche Taycan s to prenovo znova potrjuje svoj položaj vodilnega v segmentu električnih športnih avtomobilov, pri čemer združuje visoko zmogljivost z inovativno tehnologijo in luksuzom.

Vir; Foto: Porsche; Portal24