Portugalska: Na volitvah zmagalo desnosredinsko Demokratsko zavezništvo

ByAna Koren

11. marca, 2024 ,
Luis Montenegro [Foto: Zajem zaslona]

Portugalska: Na volitvah zmagalo desnosredinsko Demokratsko zavezništvo

Na splošnih volitvah na Portugalskem je zmagalo desnosredinsko Demokratsko zavezništvo (AD), pod vodstvom Luisa Montenegra. Kljub zmagi pa ni gotovo, ali bo AD lahko vladal brez podpore skrajno desne stranke Chega. Slednja pa je možnost pogajanj že zavrnila. Chega, pod vodstvom Andreja Venture, je na volitvah dosegla zgodovinski uspeh, v 230-članskem zakonodajnem telesu bo namreč zasedla kar 48 mest, kar je desnici omogočilo skupno večino. Izid volitev odraža širši evropski trend naraščanja politične podpore desnici, kar je posebej presenetljivo za Portugalsko, ki je dolgo veljala za imuno na takšne pojave.

Glavni tekmec AD, Pedro Nuno Santos iz Socialistične stranke (PS), ki je oblast držala od leta 2015, je priznal poraz. PS je pristala na drugem mestu, in sicer z minimalno razliko, hkrati pa je izključila možnost podpore platformi AD, ki med drugim zagovarja splošno znižanje davkov.

Portugalska se sooča s številnimi izzivi

Luis Montenegro je svojim podpornikom v zgodnjih urah po volitvah obljubil odgovorno ravnanje v novem parlamentu. Montenegro je izrazil upanje, da PS in Chega ne bosta oblikovala “negativnega zavezništva” proti željam portugalskega ljudstva. AD in njeni konservativni zavezniki so osvojili skupno najmanj 79 sedežev, v primerjavi s 77 sedeži PS.

Predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa Montenegra še ni uradno povabil k oblikovanju vlade, vendar se pričakuje, da bo to storil. Montenegro je ponovno poudaril, da se pri vladanju ne namerava zanašati na desne populiste. Kljub zmagovalnim številkam in obljubam o odgovornem vodenju države se Portugalska sooča s številnimi izzivi, med katerimi prevladujejo nizke plače, slabše zdravstveno varstvo in stanovanjska kriza. V ozadju teh volitev stoji tudi občutek politične in socialne polarizacije, ki odraža globlje težave v družbi.

Portugalsko čakajo časi, ko se mora novoizvoljena vlada spopasti ne samo s političnim manevriranjem in iskanjem kompromisov, ampak tudi z zagotavljanjem odgovorov na pereče družbene in ekonomske težave, ki so zaznamovale predvolilno obdobje.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona