Konec maja je skoraj vso Portugalsko zajela huda suša. Letošnji mesec maj je bil najbolj vroč maj v državi od leta 1931. Povprečna temperatura 19°C je bila višja za več kot 3°C. To je bil najbolj vroč maj v zadnjih 92 letih. Hkrati je bilo povprečnih padavin le slabih 9 milimetrov, kar je le 13 odstotkov od običajno pričakovanih padavin.

IPMA (državna vremenska služba) je ugotovil znatno povečanje števila območij, ki jih je prizadela huda suša. To je trenutno kar  97 odstotkov Portugalske. Gre za močno povečanje v primerjavi s prejšnjim mesecem, ko je suša prizadela le 4,3 odstotka države. Aprila nikjer v državi ni bilo ekstremne suše. 

Ali so za hudo sušo na Portugalskem krive podnebne spremembe?

Letos so imeli na Portugalskem, odkar so začeli leta 1931 voditi evidenco, že četrto najbolj vročo in peto najbolj suho zimo. Februarja je bilo le 7 odstotkov padavin 30-letnega povprečja države za ta letni čas. 

Vlada je začela omejevati uporabo vode hidroelektrarnam, da bi tako varčevala z vodo, ki je potrebna za zaloge za domove in kmetijstvo. 

Podnebni znanstveniki pravijo, da lahko država kot posledico globalnega segrevanja pričakuje višje temperature in manj padavin. Predvidevajo, da bodo vročinski valovi postali pogostejši, trajali bodo dlje in bodo bolj intenzivni. 

Vir: Euronews

Foto: Sergio Azenha/AP