Portugalski premier Antonio Costa odstopil zaradi korupcijske preiskave

Portugalski premier Antonio Costa je nekaj ur po tem, ko so tožilci pridržali vodjo njegovega kabineta v preiskavi o domnevni korupciji pri upravljanju njegove administracije s projekti rudarjenja litija in vodika, odstopil.

Costa, za katerega tožilci pravijo, da je bil tarča povezane preiskave, je odločitev objavil v televizijski izjavi po srečanju s predsednikom Marcelom Rebelo de Souso. Dejal je, da je njegova vest čista, vendar ne bo kandidiral še četrtič za premierja.

“Dostojanstvo funkcije predsednika vlade ni združljivo s kakršnim koli sumom o njegovi integriteti, njegovem dobrem vedenju in še manj s sumom o izvajanju kakršnega koli kaznivega dejanja,” je dejal Costa.

Zdaj se mora predsednik odločiti, ali bo Costovim socialistom, ki imajo v parlamentu večino, dovolil sestaviti novo vlado ali bo razpustil parlament in razpisal volitve.

Pripravljeni na volitve

Predsednik socialistov Carlos Cesar je dejal, da je njegova stranka pripravljena na “vsak scenarij”. Luis Montenegro, vodja glavne opozicijske socialdemokratske stranke, pa je dejal, da je pripravljen na predčasne volitve. “Degradacija vlade zahteva, da se ne izgublja več časa,” je dejala Črna Gora.

Parlament bi moral še ta mesec glasovati o predlogu proračuna za leto 2024. Obstajajo skrbi, da bi lahko politična kriza vplivala na odobritev proračuna in na začetek privatizacije portugalskega nacionalnega letalskega prevoznika TAP.

“Volitve bodo po nenadni “smrti” vlade neizogibne,” je dejal politolog Adelino Maltez. Antonio Costa Pinto z univerze v Lizboni ni izključil prevzema še enega socialističnega premierja. Dodal je, da so predčasne volitve najverjetnejša možnost.

Portugalske delnice so padle za približno 3 odstotke. Vrzel med donosnostjo 10-letne državne obveznice države Evropske unije in donosnostjo referenčnega nemškega bunda v območju evra pa se je v ponedeljek povečala na 69 bazičnih točk s 65 bazičnih točk.

Pridržanih je pet ljudi

Tožilstvo je sporočilo, da je bilo v okviru preiskave pridržanih pet ljudi, vključno z Vitorjem Escario, vodjo Costinega osebja, čigar pisarne so preiskali skupaj z več vladnimi zgradbami. V izjavi so še zapisali, da sta minister za infrastrukturo Joao Galamba, ki je bil prej minister za energetiko, in predsednik okoljske agencije APA Nuno Lacasta formalno osumljenca in se bosta pojavila pred sodnikom.

Galambin urad in APA nista odgovorila na zahteve za komentar.

Tožilci preiskujejo domnevno podkupovanje in trgovanje z vplivom pri koncesijah za raziskovanje litija Barroso in Montalegre na severu Portugalske, projekt za tovarno vodika v pristanišču Sines in tamkajšnjo investicijo v mega podatkovni center. Rekli so, da so izvedeli, da so osumljenci uporabili Costino ime in pooblastila za “deblokiranje postopkov”, povezanih s posli, vrhovno sodišče pa bo preučilo morebitno Costino vlogo v poslih.

Costa je dejal, da je “v celoti na voljo za sodelovanje” s pravosodnim sistemom. “Na kocki so lahko dejstva, ki lahko predstavljajo kazniva dejanja zlorabe, aktivne in pasivne korupcije politikov in trgovine z vplivom,” so sporočili s tožilstva.

Zaloge litija

Z več kot 60.000 metričnimi tonami znanih zalog litija Portugalska veljala za osrednjo vlogo v prizadevanjih Evrope, da bi zagotovila večji del vrednostne verige baterij in zmanjšala odvisnost od uvoza. APA je v začetku tega leta izdala okoljevarstveno soglasje za lokalno podjetje Lusorecursos za pridobivanje litija za baterije v Montalegreju in za londonski Savannah Resources (SAVS.L) za razvoj lastnega rudnika v Barrosu.

Lusorecursos, ki ga je kontaktiral Reuters, ni imel takojšnjega komentarja.

Savannah je v izjavi dejala, da sodeluje z oblastmi, ki so obiskale nekatere njene lokacije, vendar da niti podjetje niti kdo od njegovih zaposlenih ni bil tarča preiskave. Delo pri projektu Barroso Lithium se je nadaljevalo neobremenjeno, je dodal.

Litijski projekti so naleteli na močno nasprotovanje lokalnih prebivalcev in okoljevarstvenikov. V skupni izjavi so portugalske skupine proti rudarjenju dejale, da je torkov razvoj dogodkov dokaz, da procesi rudarjenja niso bili izvedeni na pregleden način. Pozvali so k “takojšnji odpovedi” vseh litijevih projektov.

Skrb za prihodnost

Costa bo ostal na svojem delovnem mestu do odločitve predsednika. Rebelo de Sousa je v sredo sklical politične stranke na posvete, v četrtek pa svoje posvetovalno telo, Državni svet. Od prihoda na oblast leta 2015 po dolžniški krizi in mednarodni pomoči je Costa vodil obdobje močne gospodarske rasti, v katerem so njegove zaporedne vlade odpravile proračunski primanjkljaj in zmanjšale breme dolga, s čimer je v Evropi požel pohvale za dobro fiskalno politiko.

Toda Costov zadnji mandat, ki se je začel v začetku leta 2022, ko je njegova stranka na predčasnih volitvah presenetljivo osvojila večino, so zaznamovali škandali, vključno s polemikami okoli državnega letalskega prevoznika TAP januarja 2023, zaradi česar so opozicijske stranke zahtevale odstop njegove vlade.

Carsten Brzeski, globalni vodja makro sektorja pri ING, je pričakoval malo posledic na finančnih trgih zaradi težko prigaranega ugleda Portugalske.

vir

Foto: Wikimedia/Agência Lusa

Portal24