Poskus državnega udara: Bolivijski predsednik odstavil vojaškega poveljnika

ByAna Koren

27. junija, 2024
Bolivija [Foto: Pixabay]

Poskus državnega udara: Bolivijski predsednik odstavil vojaškega poveljnika

Bolivijski predsednik Luis Arce je odstavil poveljnika bolivijskih oboroženih sil, generala Juana Joseja Zunigo, zaradi obtožb o poskusu državnega udara. Bolivijske oblasti so generala Zunigo aretirale, ko je ta govoril z novinarji pred vojašnico, je v sredo poročala bolivijska državna televizija. Zuniga je bil prisiljen v policijsko vozilo, medtem ko mu je notranji minister Johnny Aguilera sporočil: “Aretiran si, general!”

Pod poveljstvom Zunige je vojska pripeljala oklepna vozila in vojake na osrednji mestni trg v La Pazu v poskusu državnega udara in vdoru v predsedniško palačo. Kam so Zunigo odpeljali, za zdaj ni znano.

Napetosti v Boliviji pred splošnimi volitvami leta 2025 naraščajo. Regionalni in mednarodni voditelji so obsodili poskus državnega udara in pozvali k spoštovanju demokracije ter legitimno izvoljenih oblasti. Novi vodja oboroženih sil, José Wilson Sanchez, je v predsedniški palači prisegel pred predsednikom Arcejem, ki je pozval k vzpostavitvi reda in miru.

Regionalni in mednarodni voditelji so obsodili poskus državnega udara in pozvali k spoštovanju demokracije in legitimno izvoljenih oblasti. V predsedniški palači je novi vodja oboroženih sil José Wilson Sanchez prisegel pred predsednikom, ki je pozval k vzpostavitvi reda in miru.

Napetosti so dodatno zaostrile tudi politične ambicije

Napetosti v Boliviji so dodatno zaostrile tudi politične ambicije nekdanjega levega predsednika Eva Moralesa, ki namerava kandidirati proti svojemu nekdanjemu zavezniku Arceju, kar spodbuja velik razkol v vladajoči socialistični stranki. Morales, ki je vladal od leta 2006 do 2019, je bil odstavljen v množičnih protestih, nato pa ga je nadomestila začasna konservativna vlada. Arce je nato zmagal na volitvah leta 2020. Zuniga je pred kratkim izjavil, da se Morales ne bi smel vrniti kot predsednik, in mu zagrozil, da ga bo blokiral, če bo poskusil, zaradi česar ga je Arce odstranil s položaja.

Pred napadom na predsedniško palačo je Zuniga nagovoril novinarje na trgu in izrazil jezo zaradi gospodarske recesije, izčrpanimi rezervami centralne banke in pritiskom na bolivijsko valuto zaradi upada izvoza plina. Pozval je k zamenjavi vlade: “Nehajte uničevati, nehajte siromašiti našo državo. Nehajte poniževati našo vojsko,” je dejal obkrožen z vojaki. Vztrajal je, da je njegovo dejanje podprla javnost.

Vojaško akcijo so obsodili tudi konservativni politični nasprotniki vladajoče stranke, vključno z nekdanjo predsednico Jeanine Anez. Anez je od leta 2022 v zaporu. “V celoti zavračam mobilizacijo vojske na trgu Murillo in poskus rušenja ustavnega reda,” je zapisala na omrežju X. “Stranko MAS z Arcejem in Evo je treba odstraniti na volitvah 2025. Bolivijci bomo branili demokracijo,” je dodala.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay