Poskus vloma na višje sodišče razkriva obseg mafije v Črni gori

Policija in uradniki v Črni gori preiskujejo poskus vloma na višjem sodišču v Podgorici. Luknjo v steni skladišča, kjer so shranjeni dokazi, so odkrili uradniki, ki so nato opozorili Policijo. Predsednik višjega sodišča Boris Savić je zatrdil, da noben sodni spis ali dokaz ni bil ukraden. Kljub temu, da je v depoju shranjenih skoraj deset ton mamil, Savić meni, da ni šlo za poskus ropa, temveč za pripravo poskusa pobega.

Omenjeni poskus je sprožil širše razprave o vpletenosti mafije v državne institucije in obseg mamilarskega kartela v Črni gori. Premier Dritan Abazović meni, da bi moral biti v to vpleten nekdo s sodišča in da gre za poskus spodkopavanja države. Prav tako je izjavil, da mafija ne bo premagala države ne glede na finančno moč ali podporo v institucijah sistema.

Policisti so kasneje odkrili drugi konec predora v stanovanju deset metrov stran od sodišča. Stanovanje je bilo najeto pred dvema mesecema z lažnimi dokumenti. Stanodajalca sta bila zaslišana, vendar nista poznala oseb, ki so najela stanovanje.

Dobro organizirana in načrtovana akcija

Premier Abazović meni, da bi bila brez “pomagačev znotraj institucije višjega sodišča” takšna akcija nemogoča in da gre za poskus usklajene akcije, ki je bila onemogočena. Dodal je, da je potrebno pustiti operativcem, da opravijo svoje delo, in nato začeti z implementacijo.

Notranji minister Filip Adžić je izjavil, da gre za dobro načrtovano in organizirano akcijo, ki je bila pripravljena več mesecev. Poudaril je, da bo črnogorska policija naredila vse, da odkrije storilce.

Po informacijah časopisa Vijesti je ena od zadev, ki so jih preiskali v depoju višjega sodišča, povezana s kriminalnim klanom Kavaka. Eden od virov trdi, da so predor kopali največ mesec in pol.

Ta dogodek je sprožil širše razprave o obsegu vpliva mafije in mamilarskih kartelov v Črni gori ter o njihovi morebitni vpletenosti v državne institucije.

Foto: RCTG X

Portal24