Poskusite nekaj novega: torta iz pastinaka z glazuro

ByAna Koren

18. januarja, 2023

Poskusite nekaj novega: torta iz pastinaka z glazuro iz kremnega sira

Če ste pripravljeni poskusiti nekaj novega, je torta iz pastinaka lahko prava stvar za vas. Morda se pastinak za pripravo sladic zdi nenavadna sestavina, a je po okusu in teksturi zelo podoben korenčku.

Preden je sladkorni trs postal široko dostopen, so Evropejci stoletja uporabljali pastinak in korenje kot sladilo, zato tovrstno pecivo ni novost, temveč vrnitev h koreninam.

Pastinak daje tej okusni torti prijetno zemeljsko noto in vlažnost, ki se odlično poda k bogati glazuri iz kremnega sira. Verjamemo, da vam bo všeč, zato poskusite in razveselite svoje brbončice!

Kaj boste potrebovali

Za pripravo te torte boste potrebovali pekač velikosti 23 x 33 cm in:

  • 350 g pastinaka
  • 350 g moke
  • 1,5 paketa pecilnega praška
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 2 čajni žlički ingverja v prahu
  • ¼ čajne žličke soli
  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 340 ml olja

Priprava torte

Pečico najprej segrejte na 190°C in pekač obložite s peki papirjem. Eno pomarančo olupite in dajte na stran, potrebovali jo boste za okras. Olupite in drobno naribajte pastinak.

V skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, ingver v prahu in sol. Nato v posebni skledi z mešalnikom penasto stepemo jajca in sladkor.

Počasi in med mešanjem prilivamo rastlinsko olje, nato dodajte nariban pastinak in mešajte, dokler se dobro ne poveže. V mešanico pastinaka in jajc postopoma vmešajte moko. Nežno mešajte dokler ne dobite gladke zmesi.

Maso vlijte v pripravljen pekač in postavite v pečico. Pecite približno 40 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, ni čist.

Glazura in dekoracija

Za pripravo glazure stepite maslo in sladkor v prahu, da postaneta svetla in kremasta, nato postopoma vmešajte kremni sir. Kandiran ingver grobo nasekljajte. Ko se torta ohladi, jo prelijte z glazuro in potresemo s pomarančno lupinico, kandiranim ingverjem in lističi timijana. 

Dober tek!

Vir in foto

Ne spreglejte…

Slasten hrustljav piščanec s krompirjem in osvežilno gremolato

Tej hrustljavi kožici in slastnemu piščančjemu mesu v kombinaciji s krompirjem, porom in osvežilno gremolato, se enostavno ne boste mogli upreti. 

Hrustljava koža, sočno meso in okusna zelenjava poskrbijo za zadovoljiv obrok, a dodatek praženih pinjol, česna in peteršiljeve gremolate drugače enostavno jed res dvigne na novo raven… več tukaj.