Poskusite nekaj novega: torta iz pastinaka z glazuro iz kremnega sira
Če ste pripravljeni poskusiti nekaj novega, je torta iz pastinaka lahko prava stvar za vas. Morda se pastinak za pripravo sladic zdi nenavadna sestavina, a je po okusu in teksturi zelo podoben korenčku.
Preden je sladkorni trs postal široko dostopen, so Evropejci stoletja uporabljali pastinak in korenje kot sladilo, zato tovrstno pecivo ni novost, temveč vrnitev h koreninam.
Pastinak daje tej okusni torti prijetno zemeljsko noto in vlažnost, ki se odlično poda k bogati glazuri iz kremnega sira. Verjamemo, da vam bo všeč, zato poskusite in razveselite svoje brbončice!
Kaj boste potrebovali
Za pripravo te torte boste potrebovali pekač velikosti 23 x 33 cm in:
- 350 g pastinaka
- 350 g moke
- 1,5 paketa pecilnega praška
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 2 čajni žlički ingverja v prahu
- ¼ čajne žličke soli
- 4 jajca
- 150 g sladkorja
- 100 g rjavega sladkorja
- 340 ml olja
Priprava torte
Pečico najprej segrejte na 190°C in pekač obložite s peki papirjem. Eno pomarančo olupite in dajte na stran, potrebovali jo boste za okras. Olupite in drobno naribajte pastinak.
V skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, ingver v prahu in sol. Nato v posebni skledi z mešalnikom penasto stepemo jajca in sladkor.
Počasi in med mešanjem prilivamo rastlinsko olje, nato dodajte nariban pastinak in mešajte, dokler se dobro ne poveže. V mešanico pastinaka in jajc postopoma vmešajte moko. Nežno mešajte dokler ne dobite gladke zmesi.
Maso vlijte v pripravljen pekač in postavite v pečico. Pecite približno 40 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičite v sredino, ni čist.
Glazura in dekoracija
Za pripravo glazure stepite maslo in sladkor v prahu, da postaneta svetla in kremasta, nato postopoma vmešajte kremni sir. Kandiran ingver grobo nasekljajte. Ko se torta ohladi, jo prelijte z glazuro in potresemo s pomarančno lupinico, kandiranim ingverjem in lističi timijana.
Dober tek!
Ne spreglejte…
Slasten hrustljav piščanec s krompirjem in osvežilno gremolato
Tej hrustljavi kožici in slastnemu piščančjemu mesu v kombinaciji s krompirjem, porom in osvežilno gremolato, se enostavno ne boste mogli upreti.
Hrustljava koža, sočno meso in okusna zelenjava poskrbijo za zadovoljiv obrok, a dodatek praženih pinjol, česna in peteršiljeve gremolate drugače enostavno jed res dvigne na novo raven… več tukaj.