Poslanci z večino glasov razrešili ministrico Ireno Šinko

Državni zbor Republike Slovenije sprejel pomembno odločitev z večino 49 glasov za in le enim proti, ko so razrešili ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ireno Šinko. Premier Robert Golob je ta predlog za razrešitev poslancem predstavil zaradi izgube zaupanja v delo ministrice in njene uprave za varno hrano, potem ko je prišlo na dan, da je bila hrana na slovenskih mizah obremenjena s pesticidi v precejšnji meri. V svoji izjavi je premier poudaril, da odločitev ni bila enostavna, vendar je potrebno poskrbeti za usklajeno delovanje vlade in uresničevanje zastavljenih ciljev.

Ministrica Irena Šinko je v svoji obrambi zavrnila odstop in poudarila, da je v skladu s slovensko ustavo odgovornost za njeno imenovanje in razrešitev v pristojnosti državnega zbora. Premierjeve očitke, da se ni pravočasno odzvala na težave v upravi za varno hrano, je zavrnila, zagotovila pa je, da je uradni nadzor nad varnostjo živil učinkovit in se izvaja v skladu z evropsko in nacionalno zakonodajo.

Dvomi v razrešitev

Ministrica je predstavila tudi način delovanja uprave za varno hrano, ki letno odvzame več tisoč vzorcev hrane in jih analizira na različne parametre, vključno s pesticidi. Poudarila je, da so bili izvajani tudi izredni inšpekcijski nadzori pri nosilcih živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo z distribucijo sadja in zelenjave.

Šinko je izrazila željo, da njeno funkcijo čim prej zasede stalni minister, saj je še letos potrebno sprejeti izvedbene uredbe za nemoteno izvajanje skupne kmetijske politike prihodnje leto. Poudarila je tudi pomen ohranjanja zadostne in kakovostne pridelave hrane v slovenskem kmetijstvu.

Med razpravo so se pojavili tudi dvomi v utemeljenost razrešitve ministrice, zlasti s strani opozicijskih strank SDS in NSi, ki so izrazile nezaupanje v premierjeve razloge glede uprave za varno hrano in pesticidov. V razpravi so se omenjale tudi kontroverzne odločitve na področju živalskega sveta, kot so prekomerno število nutrij in odstrel medvedov.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je izrazila spoštovanje do ministrice Šinko in dejala, da ne bo glasovala za njeno razrešitev. Po razrešitvi je bil državni zbor takoj obveščen, da začasno vodenje kmetijskega resorja prevzema obrambni minister Marjan Šarec.

vir Foto: STA Portal24