Poslanka Furman iz SDS opozarja na nevarnosti projekta vetrnih elektrarn v Pohorju

Na današnji novinarski konferenci je poslanka SDS Karmen Furman izrazila resne pomisleke glede načrtovanega projekta izgradnje vetrnih elektrarn v Pohorju, ki bi ogrozil eno izmed najbolj ohranjenih naravnih območij v Sloveniji. Furmanova je predstavila stališče stranke in poudarila, da projekt, ki ga načrtuje investitor Energija na veter, vključuje izgradnjo 56 vetrnih elektrarn na območju Bistriškega Pohorja, natančneje na območju Treh Kraljev, Areha in Rogle.

Ta načrtovani poseg v naravo je sprožil zaskrbljenost med prebivalci pohorskih občin, predvsem občine Slovenska Bistrica, saj bi projekt povsem uničil in degradiral to območje, ki vključuje tudi zaščiteno območje Nature 2000. Poslanka Karmen Furman je izpostavila, da gre za “popolnoma nedopusten projekt, ki ogroža del pohorske narave, ki so jo skozi stoletja soustvarjali naši predniki.” Poleg tega je izrazila nezadovoljstvo nad namerami ministrstva za naravne vire in prostor, da bi pomagalo investitorju pri pospešitvi takšnega projekta.

Kot je nadalje poudarila poslanka Furman, projektu praktično nasprotujejo vsi prebivalci v okolju, kjer bi bile vetrnice postavljene. Občinski svet občine Slovenska Bistrica je že na dveh sejah v tem letu jasno izrazil svoje nasprotovanje projektu. Podobno so se proti projektu izrekli tudi svetniki v občini Ruše.

Kljub močnemu nasprotovanju krajanov in strokovnjakov, ki jasno poudarjajo nesprejemljivost takšnih posegov v Pohorje, pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor nadaljuje s postopkom. Zato je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke vložila zahtevo za sklic izredne seje odbora za infrastrukturo.

Poslanka Karmen Furman je zaključila, da pričakujejo, da bo vlada, ki je na oblast prišla z obljubami o upoštevanju strokovnih mnenj in sodelovanju s civilno družbo, v tem primeru ukrepala in preprečila projekt, ki mu tako stroka kot civilna družba ostro nasprotujeta.

vir

Foto: Freepik

Portal24