Poslanka Tomc: Govor von der Leyen o stanju v EU brez ključnih rešitev

Evropska poslanka Romana Tomc je izrazila razočaranje nad govorom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v Uniji, saj ni ponudila ključnih rešitev za prihodnost Evrope. Po mnenju Tomc Evropa se sooča z vrsto izzivov, vključno z gospodarskim ohlajanjem, visoko inflacijo, vojno v Ukrajini, odvisnostjo od kitajskih in drugih strateških surovin, ilegalnimi migracijami, neugodno demografsko sliko in pritiskom zelenih obljub, ki imajo nepremišljene stranske posledice.

Tomc kritizira tudi povečano moč bruseljske birokracije, selektivno obrambo vladavine prava in svobode medijev, šibkost v vodenju Komisije in posameznih resorjev ter pomanjkanje teže Evropske unije v zunanji politiki. Opozarja, da je Evropska unija vedno bolj razdeljena in da ne more doseči enotnosti pri ključnih vprašanjih. Odsotnost odgovorov na ključna vprašanja, kot so naslednja faza zelenega prehoda, zagotavljanje suverenosti EU na področju energetike, prehrane in strateških surovin, zaustavitev ilegalnih migracij, demografsko izumiranje EU in vpliv lobistov na evropske uradnike, je za Tomc razlog za skrb.

Tomc pravi, da državljane najbolj skrbi, kako bodo živeli, ali bodo imeli dostojne plače, dostop do zdravnikov, oskrbo v starosti in ali bodo varni. Po njenem mnenju predsednica von der Leyen ni ponudila odgovorov, ki bi vlivali zaupanje, da ima Komisija stvari pod nadzorom, kar je letošnji govor naredilo za veliko razočaranje.

Ključna vprašanja evropske prihodnosti, ki so ostala brez odgovora:
 
1. Kako bo izgledala naslednja faza zelenega prehoda, ob tem ko se vse bolj jasno kaže, da so bile ambicije in cilji Evropske komisije na tem področju nerealni in da bo kolateralna škoda za evropsko gospodarstvo in ljudi velika. 
 
2. Kako zagotoviti suverenost Evropske unije na področju energetike, prehrane in strateško pomembnih surovin, ki smo jo z dosedanjimi politikami zapravili in pahnili Evropo v odvisnost od globalnega trga. Povezano s tem, kako krepiti evropsko gospodarstvo in industrijo, ki vse bolj tone v recesijo.
 
3. Kako zaustaviti ilegalne migracije, če je pogled na to med državami diametralno nasproten. Pet zamujenih let in nesposobnost sprejema sprejemljive azilne politike ob dejstvu, da številke ilegalnih prihodov v EU rastejo, je velik fiasko.
 
4. Kako zaustaviti demografsko izumiranje Evropske unije in selitev možganov znotraj Evropske unije, ki povzroča čedalje večje razlike med državami in prazna, nenaseljena območja.   
 
5. In nenazadnje, kako spremeniti elitističen pristop od realnosti odtujenih evropskih uradnikov, pogosto pod vplivom lobistov iz različnih organizacij, da bodo predlagali boljše in vzdržne rešitve, ki bodo krepile Evropsko unijo, naše vrednote in kulturo. Medtem, ko ponujajo hrano iz črvov in čričkov, delajo vse za uničenje evropskih kmetij.

Romana Tomc

Poslanka Tomc zaključuje, da je Evropska komisija opravila tudi veliko koristnega dela, vendar je bolj kot poročilo o delu pomembne usmeritve in prihodnje rešitve, ki ostajajo neodgovorjene.

Foto: STA

Portal24