Poslanska skupina NSi predlaga spremembo glede imenovanja evropskega komisarja

Matej Tonin [Foto: NSi]

Poslanska skupina NSi predlaga spremembo glede imenovanja evropskega komisarja

Poslanska skupina Nove Slovenije (NSi) je predložila predlog zakona, ki bi spremenil postopek imenovanja slovenskega kandidata za evropskega komisarja. Po novem bi kandidat potreboval soglasje najmanj petih slovenskih evropskih poslancev, kar naj bi povečalo kredibilnost predlaganega kandidata.

Podpredsednik NSi-ja in vodja poslanske skupine, Janez Cigler Kralj, je na tiskovni konferenci izpostavil pomanjkljivosti trenutnega postopka, ki po njegovih besedah kaže na politična preigravanja in pomanjkanje zrelosti v slovenski politiki. “Vidimo, da politične stranke pogosto delujejo izključno v ozadju, kar vodi v boje za politični prestiž in nezadovoljstvo med koalicijskimi partnerji,” je dejal Cigler Kralj.

Te trditve so se še posebej izkazale za resnične, ko je stranka Svoboda prejšnji teden na festivalu predlagala Tomaža Vesela za kandidata, ne da bi o tem obvestila svoji koalicijski partnerici, SD in Levico. Objava je sprožila burne reakcije, saj sta obe stranki izrazili razočaranje, ker nista bili vključeni v proces izbora.

Po mnenju Ciglerja Kralja bi bil novi postopek korak k izboljšanju povezanosti slovenskih predstavnikov na evropski ravni in njihovega stika z volivci. “Za majhno državo, kot je Slovenija, je ključno, da so vsi njeni predstavniki medsebojno povezani in imajo močno podporo doma,” je dodal.

Predlog podprla tudi Ljudmila Novak

Evropska poslanka NSi-ja Ljudmila Novak je podprla predlog zakona, poudarjajoč, da bi ta lahko prispeval k večji kredibilnosti kandidatov, saj bi bili izbrani s širšim soglasjem. “Evropski komisarji, čeprav načeloma zastopniki celotne Evropske unije, morajo imeti močno podporo v svoji domovini, kar zagotavlja njihovo učinkovitost na evropski ravni,” je izjavila Novakova.

Predlog, ki ni novost v evropskem prostoru — podoben postopek se že izvaja v Litvi — po mnenju NSi-ja prinaša priložnost za razpravo o temeljnih vprašanjih izbire predstavnikov Slovenije v Evropski komisiji. Cilj predloga je zmanjšati možnost političnih preigravanj in zagotoviti, da ima kandidat za komisarja močno in široko podporo.

S tem predlogom NSi upa, da se bo v Državnem zboru vnela razprava o kriterijih in postopkih izbire kandidatov, ki zastopajo Slovenijo na evropski ravni, ter o pomenu široke podpore tako znotraj koalicije kot med evropskimi poslanci.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: NSi