Poslanska skupina SDS zahteva izredno sejo za obravnavo Golobovih poslov

Foto: Vlada RS X

Poslanska skupina SDS zahteva izredno sejo za obravnavo Golobovih poslov

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) je zahtevala sklic izredne seje Državnega zbora z namenom obravnave predloga za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije. Ta komisija bi preiskovala domnevno sporne posle premierja Goloba v podjetjih GEN-I in Star Solar ter sume nezakonitega financiranja politične stranke Gibanje Svoboda.

Državni svet je že 20. marca 2024 podprl predlog za parlamentarno preiskavo, ki bi raziskala morebitne nezakonitosti povezane s podjetji GEN-I, STAR SOLAR in BORZEN. Osredotočili bi se na sume, da so ti posli neposredno ali posredno vplivali na nepravilno financiranje politične stranke Gibanje Svoboda, ki je potekalo preko navedenih podjetij.

Preiskava bi se osredotočila na politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki bi lahko s svojimi odločitvami negativno vplivali na gospodarjenje podjetja GEN-I, zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje ali izvajali politični pritisk na preiskave kaznivih dejanj. Prav tako bi se preučila zakonodaja, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja, financiranja političnih strank in volilnih kampanj, ter medijsko pokritost v času volitev.

V nasprotju s pravili

Kljub zahtevam SDS pa predsednica Državnega zbora, Urška Klakočar Zupančič,  te točke do zdaj ni uvrstila na dnevni red prve naslednje seje, kar je v nasprotju s pravili, ki zahtevajo uvrstitev predloga na dnevni red seje, če je zahteva vložena pravočasno. “Poslovnik o parlamentarni preiskavi v drugem odstavku 3. člena določa, da predsednica državnega zbora uvrsti zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je predlog vložen najkasneje 30 dni pred to sejo, oziroma če je zahteva vložena najkasneje 8 dni pred to sejo,” so izpostavili v SDS.

Ob tem v SDS poudarjajo, da so izpolnjeni vsi pogoji za sklic izredne seje in da ni pravnih ovir za pripravo akta o odreditvi parlamentarne preiskave, kot potrjuje tudi odgovor državnega sveta z dne 16. aprila 2024. Iz SDS tako pričakujejo, da bo predsednica zbora ravnala v skladu s poslovnikom in omogočila obravnavo te pomembne točke.

[Vir: Nova24TV]; Portal24; Foto: Vlada RS X