Sladka poslastica za vso družino – Buhtlji
Zimski dnevi so kot nalašč za prijetno peko in ustvarjanje toplih in sladkih buhtljev. Danes vam bomo predstavili recept za okusne pečene buhtlje, tradicionalno srednjeevropsko sladico, ki bo v vaš dom prinesla vonj sveže pečenega mlečnega testa in sladkega nadeva. S svojo preprostostjo in izjemnim okusom bodo ti buhtlji zagotovo razveselili vso družino, ne glede na to, ali jih postrežete za zajtrk, malico ali sladico ob popoldanskem čaju. Sledite našim korakom in kmalu boste uživali v sladkih trenutkih domače peke.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 500 g moke,
- 1 vrečka suhega kvasa (približno 7 g),
- 250 ml mleka,
- 80 g sladkorja,
- 80 g masla,
- 1 jajce,
- 1 ščep soli,
- nadev po izbiri (marmelada, čokolada, vanilijeva krema).
Navodila za pripravo:
Priprava testa: Najprej segrejte mleko, da postane toplo (ne vrelo). V skledi zmešajte moko, kvas, sladkor in ščepec soli. Nato dodajte toplo mleko, mešajte, dokler ne dobite gladkega testa.
Dodajte maslo: V testo vmešajte mehko maslo in nadaljujte z gnetenjem, dokler se maslo popolnoma ne vključi v testo.
Vzhajanje testa: Pokrijte skledo s testom z brisačo ali prozorno folijo ter pustite, da testo vzhaja približno 1 uro, da se podvoji.
Oblikovanje buhtljev: Ko je testo vzhajalo, ga razvaljajte na pomokani površini, da dobite pravokotnik debeline približno 1 cm. Nato izrežite kvadrate ali kroge po želji.
Nadev: Na sredino vsakega kvadrata ali kroga položite žličko nadeva po vaši izbiri, na primer marmelado, čokolado ali vanilijevo kremo.
Zvijanje in oblikovanje: Prekrijte nadev z robovi testa, da oblikujete žepke in nato buhtlje položite v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem.
Pečenje: Pecite buhtlje v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 20-25 minut, dokler ne postanejo zlatorjavi.
Ko so buhtlji pripravljeni, jih potresite s sladkorjem v prahu, če želite, in postrezite še tople. Uživajte!
Dober tek!
Avtor: Portal24 Foto: Zajem zaslona