Posnetek v zadevi DARS in Snežiča naj bi bil star štiri leta

ByA.K.

23. oktobra, 2023 , , , ,

Kontroverzni posnetek Snežiča naj bi bil star štiri leta

Včeraj je največja komercialna televizija v državi POP TV objavila kontroverzen posnetek, ki naj bi razkril dvomljive prakse davčnega svetovalca in lobista Roka Snežiča. Posnetek, ki ga je POP TV uporabil za diskreditacijo Snežiča, po navedbah medijske hiše Nova24TV star kar štiri leta. Ključno pa je, da naj bi bil žvižgač, ki je posnetek razkril, igralec in ne resnična oseba.

Domnevni žvižgač trdi, da posnetek prikazuje Snežiča, kako prejema 5 tisoč evrov podkupnine v zvezi s poslom z DARS-om. Po navedbah žvižgača je bil Snežič tudi plačan v višini 90 tisoč evrov za svoje storitve. Odgovorni na družbi za avtoceste (DARS) so nemudoma zanikali, da bi kdorkoli prejel podkupnino ali sodeloval v nepravilnih poslih.

Ta kontroverzna objava posnetka se je zgodila ob času, ko javnomnenjska podpora trenutni vladi močno upada. Opozicijska stranka SDS trdi, da je bila tarča medijskega atentata, v katerem naj bi bil Snežič povezan s stranko. SDS je takoj po objavi posnetka izdala demanti, v katerih zanika, da bi Snežič “nikoli pridobival sredstev za stranko.”

Dvom v verodostojnost zgodbe

Kritični del javnosti je hitro začel izražati dvome o verodostojnosti te zgodbe, ki jo je predstavila POP TV. Urednik Mirko Mayer je na socialnih omrežjih dodatno podkrepil dvome, ko je delil informacije o podjetju Žonta, d. o. o., ki je bilo v preteklosti v pravnem sporu z DARS-om. Po Mayerjevih navedbah naj bi se podjetje obrnilo tudi na Snežiča v poskusu rešitve problema, pri čemer naj bi bili pripravljeni plačati 90 tisoč evrov. Mayer je poudaril, da je podjetje Žonta, d. o. o., že leta 2019 postalo predmet hišnih preiskav zaradi suma ponarejanja dokumentacije v zvezi z DARS-ovim razpisom za avtovleko tovornih vozil na avtocesti.

Mayer je nadalje pojasnil, da je podjetje Žonta, d. o. o., prijavilo dva popolnoma uničena delovna vozila na Darsov razpis, da bi izpolnilo razpisne pogoje. Kasneje je DARS prekinil njihovo pogodbo leta 2021, na kar se je podjetje pritožilo in primer je trenutno na drugi stopnji sodnega postopka. DARS je nato pri novem razpisu določil, da se nanj ne morejo prijaviti podjetja, katerih pogodba je bila v preteklosti prekinjena.

Razlog za neuspeh posla pa je po besedah Mayerja v tem, da se uprava DARS-a ni želela sestati z nobeno od vpletenih strani. To dejstvo je po njegovem mnenju vredno pohvale, saj bi v normalni državi podkupnino dajalec in prejemnik tudi oba končala za zapahi. Vendar se zadeva v Sloveniji pogosto obrne v korist tistih, ki postanejo žvižgači.

Snežič: Lobiranje je moje delo

Razkritja na komercialni televiziji so prav tako razkrila, da je Rok Snežič poleg davčnega svetovanja tudi registriran lobist. Na vprašanja glede domnevnih podkupnin je Snežič odgovoril, da nikoli ni prejel podkupnine in da sprejema plačilo za svoje opravljeno delo. Dodal je, da je registriran lobist pri Komisiji za preprečevanje korupcije. Snežič svojo dejavnost lobiranja tudi javno oglašuje, celo na JUMBO plakatih.

Razkrite povezave

Raziskovalni novinar Bojan Požar je danes dodal novo dimenzijo tej zgodbi. Po njegovih navedbah naj bi Rok Snežič imel vpliv na Valentina Hajdinjaka in Damijana Jaklina iz vrst stranke NSi. Oba sta to povezavo empatično zanikala. Jaklin je izjavil, da Snežiča ne pozna in da ne ve, kakšen vpliv naj bi imel nanj. Jaklin pravi, da gre za izkoriščanje njegovega imena. Hajdinjak pa je povedal, da Snežiča ne pozna, se nikoli nista videla, nista govorila in si nista dopisovala.

Po Požarjevih informacijah je Damijan Jaklin, ki se ga omenja v tej zadevi, bratranec Aljoše Jaklina, vodje preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) in desne roke direktorja NPU Darka Muženiča. Aljoša Jaklin je bil vodja znanih preiskav in avtor kazenskih ovadb zoper nekatere znane osebnosti, med njimi Mateja Tonina, Žana Mahniča, Aleksandro Pivec in Damjana Žuglja.

Aljoša Jaklin je bil tudi vpleten v preiskavo družbe Gen-I. Poleg tega naj bi Aljoša Jaklinova žena delovala kot glavna tajnica pri Darji Šlibar, vodji Specializiranega državnega tožilstva (SDT), kar ji omogoča dostop do informacij iz NPU in SDT ter vpliv na Šlibarjevo delo, navaja Nova24TV. Damijan Jaklin pa je bil nekdanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu v času, ko je bil obrambni minister Matej Tonin.

Posnetek ni povezan z zadevo

Medtem pa se zgodba okoli domnevnih podkupnin v zvezi z DARS-om še naprej zapleta. Raziskovalni novinar Luka Perš je namreč razkril, da je posnetek, na katerem je Rok Snežič prejel denar, star vsaj štiri leta. Prav tako posnetek naj ne bi bil povezan s podjetjem Žonta, kot se je sprva domnevalo. Perš je ponudil alternativno razlago, kako je posnetek nastal. Šlo naj bi za spor med Snežičem in podjetjem Žonta zaradi prodaje pokvarjene naprave za 5 tisoč evrov. Snežič naj bi zahteval vračilo denarja. Tako se postavlja vprašanje, ali ima celotna zadeva sploh kakšno povezavo z domnevnimi podkupninami na DARS-u in ali bo dobila svoj sodni epilog. Snežič je že napovedal, da bo vložil kazensko ovadbo zaradi nezakonitega snemanja.

vir

Foto: STA

Portal24