Posodobitev iOS 18: Applova revolucija umetne inteligence za iPhone

Čeprav je do premiere sistema iOS 18 v telefonih iPhone še skoraj leto dni, se govori, da bo to pomembna posodobitev. Prihajajoči izdelek bo ena najpomembnejših Applovih izdaj v letu 2024. Po pomembnosti naj bi ga presegle le slušalke Apple Vision Pro. Ta naglavna slušalka pomeni Applov vstop na trg mešane resničnosti.

Razburjenje okoli sistema iOS 18 izhaja iz morebitne uvedbe prelomnih zmogljivosti umetne inteligence. Govorice kažejo na vključitev generativne umetne inteligence, morda v obliki izboljšanega klepetalnega robota, ki ga je zasnoval Apple. Prihodnja iteracija Siri predstavlja pomemben napredek. Pričakuje se, da bo zapletene naloge opravljala z enostavnimi glasovnimi navodili. Ta razvoj pomeni pomemben napredek pri vključevanju umetne inteligence v Apple.

Natančne podrobnosti sistema iOS 18 še vedno niso jasne, saj Apple o prihodnjih izdelkih še vedno molči. Trenutno je iOS 18 v zgodnji fazi razvoja, prvič pa bo verjetno predstavljen na Applovi svetovni konferenci razvijalcev (WWDC), ki bo junija. Na tem dogodku so tradicionalno predstavljene prihajajoče posodobitve programske opreme za vrsto Applovih naprav.

Kljub pomanjkanju konkretnih informacij je pričakovanje sistema iOS 18 veliko. To naj bi bila prelomna posodobitev za iPhone, drugačna od vseh prejšnjih nadgradenj programske opreme, kar je sprožilo veliko zgodnjih razprav in ugibanj.

Medtem ko se nedavne posodobitve sistema iOS, kot sta iOS 17 in iOS 16, morda zdijo pomembne, so bile posodobitve programske opreme Applovega telefona iPhone razmeroma skromne. Najnovejši iOS 17 uvaja več novih funkcij. Vključuje na primer način pripravljenosti, glasovno pošto v živo in objave stikov. Ti dodatki so večinoma izboljšave obstoječih funkcij. Tudi nova aplikacija Journal v posodobitvi iOS 17.2 ne spreminja bistveno načina uporabe iPhona.

Kako je razvoj Siri osrednjega pomena za iOS 18

Leta 2020 se je s prihodom operacijskega sistema iOS 14 zgodila opaznejša sprememba. Ta različica je revolucionarno spremenila interakcijo z iPhonom z uvedbo pripomočkov za domači zaslon. Hkrati je reorganizirala programsko opremo telefona z uvedbo knjižnice aplikacij.

Kar zadeva iOS 18, zgodnja uhajanja kažejo, da Apple morda načrtuje podobno vplivno posodobitev. Trenutne funkcije iPhona že uporabljajo umetno inteligenco, vendar naj bi iOS 18 to bistveno razširil. Siri, ki je na voljo že od iOS 5, je na primer pred kratkim postala sposobna izvajati zaporedne ukaze, ne da bi jo bilo treba ponovno aktivirati. Uporabniki lahko zdaj zahtevajo opomnik in mu takoj sledijo z drugo poizvedbo, na primer s poizvedbo o vremenski napovedi.

Vendar se pričakuje, da bo iOS 18 zmogljivosti Siriine umetne inteligence dvignil na novo raven. Po poročanju The Information bi lahko prihajajoče izboljšave umetne inteligence s preprostimi glasovnimi ukazi omogočile zapletena večstopenjska opravila. Primer iz poročila prikazuje, kako bi lahko uporabniki z enim samim glasovnim ukazom ustvarili in poslali GIF iz nedavnih fotografij, kar je bolj zapletena naloga od trenutne sposobnosti zaporednega spraševanja Siri.

Za iOS 18 in njegove morebitne funkcije, ki jih poganja umetna inteligenca, je veliko zanimanja. To zanimanje je posledica neupravičenega mnenja, da Apple s svojimi prizadevanji na področju umetne inteligence zaostaja za svojimi tekmeci v tehnološkem sektorju. Takšna primerjava s konkurenčnimi tehnološkimi podjetji kaže na pomembno konkurenčno dinamiko.

Microsoft je samo v letu 2023 sodeloval z OpenAI, da bi v iskalnici Bing in Edge uvedel ChatGPT, v operacijski sistem Windows 11 pa je dodal pomočnika z umetno inteligenco Copilot. Google je predstavil svojega klepetalnega robota z umetno inteligenco, Bard, in načrtuje, da bo to orodje z generativno umetno inteligenco vključil v svojega pomočnika Google Assistant.

Vpliv sistema iOS 18 na prihodnost telefona iPhone

Samsung, Applov največji tekmec v svetu pametnih telefonov, je pravkar predstavil svoja prizadevanja na področju umetne inteligence. V prihajajoče pametne telefone namerava vključiti Galaxy AI. Ta inovacija bo zelo verjetno debitirala z modeli Galaxy S24 prihodnje leto. Proizvajalec telefona zagotavlja raven “univerzalne inteligence v vašem telefonu, kakršne še niste videli”. Modeli S24 naj bi imeli zmogljivosti za sestavljanje elektronskih sporočil in povzemanje dokumentov. Poleg tega naj bi omogočali prevajanje v napravi. Poleg tega bomo v teh modelih verjetno priča funkcijam fotoaparata in urejanja fotografij, ki jih poganja umetna inteligenca.

Kako se na vse to odziva Apple? Po poročilih naj bi podjetje za raziskave in razvoj generativne umetne inteligence namenilo 1 milijardo dolarjev na leto. iOS 18 bi lahko bil prva priložnost, da vidimo sadove teh prizadevanj.

Prihajajoči Applov sistem iOS 18 se pozorno spremlja kot potencialni katalizator za nadgradnje iPhonov v naslednjem letu. Mark Gurman iz Bloomberga meni, da strojna oprema iPhona 16 morda ne bo predstavljala bistvenega napredka. Vendar pa ugotavlja, da bi lahko bil ključnega pomena nov operacijski sistem, zlasti njegove zmožnosti umetne inteligence. Te funkcije bi lahko pritegnile kupce k Applovi najnovejši ponudbi pametnih telefonov.

Govori se, da naj bi bili modeli iPhone 16 opremljeni z naprednimi funkcijami umetne inteligence v napravi. To je v nasprotju s starejšimi modeli, ki so zmogljivosti umetne inteligence podpirali predvsem prek računalništva v oblaku. Poudarek je na izrazitem premiku k bolj samostojni, izpopolnjeni obdelavi v sami napravi. Ta razlika bi lahko povzročila bistveno hitrejše delovanje umetne inteligence na iPhonu 16, kar bi prineslo dodatne prednosti.

Zaključne misli

Običajno nove različice sistema iOS ponujajo nekatere funkcije, ki so ekskluzivne za novejše modele iPhone. iOS 17 je na primer uvedel funkcijo FaceTime, za katero je bil potreben vsaj iPhone 12. Vendar pa lahko iOS 18 naredi še korak naprej in nekatere funkcije umetne inteligence v napravi omeji na iPhone 16, kar je korak, ki odstopa od običajne prakse družbe Apple.

V pričakovanju sistema iOS 18, ki bo verjetno predstavljen na konferenci WWDC naslednje poletje, je veliko pričakovanj glede podrobnosti Applove strategije umetne inteligence. Kljub trenutni nejasnosti je očitno, da se iOS 18 razvija v več kot le rutinsko posodobitev. V zvezi z njegovimi novimi zmožnostmi se precej pričakuje. Skupnost nestrpno pričakuje razkritje, kaj bodo te novosti vključevale.

Vir

Foto: Portal24 (fotografija je simbolična)

Biznis24