Pot od strasti do mojstrstva pri delu in v življenju

Foto: Freepik

Pot od strasti do mojstrstva pri delu in v življenju

Osvajanje umetnosti pogovora je ključna veščina pri delu z ljudmi. Ne gre za to, da se pogovarjate kar tako, ampak da sodelujete v razpravah, ki so nepozabne in imajo velik vpliv.

Pogosta napaka je, da se pogovorov lotevate brez jasnega cilja. Pogovor brez usmeritve je podoben vožnji na slepo. Izkušeni sogovorniki se podobno kot športniki pripravljajo in oblikujejo strategije, da bi dosegli odličnost. Čeprav cilj ni “zmagati” v pogovoru, je določitev ciljev, kot so spodbujanje novih poslovnih povezav, prijateljstev ali idej, ključnega pomena.

Korak št. 1: Določite cilj pogovora

Pred vsako družabno interakcijo pojasnite svoj namen, razumite svoje občinstvo in naredite domačo nalogo. Med pripravami upoštevajte ta vprašanja: Kdo je gostitelj? Kakšne vrste udeležencev bodo prisotni? Kdaj in kakšen je dnevni red? Zakaj se boste udeležili srečanja? Že preprost namen, kot je iskanje novih strank ali uživanje, lahko bistveno izboljša vaš namen pogovora, samozavest in vpliv. Ljudi naravno privlačijo posamezniki z jasno usmeritvijo.

Korak št. 2: Uporabite prijazno govorico telesa

Prvi vtis se ustvari v prvih sekundah srečanja, pogosto še preden so izrečene kakršne koli besede. Mnogi zmotno verjamejo, da se prvi vtis ustvari, ko se začne pogovor, vendar se dejansko začne z govorico telesa. K pogovoru pristopite z odprtim in samozavestnim vedenjem, da boste izrazili prijaznost. Naši možgani hitro ocenijo, ali je posameznik prijatelj ali sovražnik, zato je bistveno, da pošljete prave signale:

  • Roke naj bodo vidne,
  • sprostite ramena in jih spustite nazaj,
  • nasmehnite se, ko nekoga prepoznate ali začnete pogovor,
  • ohranite očesni stik, ko se nekomu približujete ali ga pozdravljate,
  • s telesom se obrnite proti osebi, s katero se pogovarjate.

Korak #3: Začnite z učinkovitimi uvodnimi besedami… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik