Potenje med spanjem je lahko znak določenih zdravstvenih težav

ByAna Koren

25. februarja, 2023
Foto: Pixabay

Potenje med spanjem je lahko znak določenih zdravstvenih težav

Občasno nočno potenje je nekaj običajnega. Največkrat je posledica toplega prostora ali pretežkih odej. Če pa se ponoči pogosto znojite, je lahko znak določenih zdravstvenih težav, ki jih je treba zdraviti. Kot pojasnjujejo zdravniki, obstaja več različnih vzrokov za nočno potenje.

Dr. Aarthi Ram, nevrolog in specialist za medicino spanja pri Houstonu Methodist pravi, da je nočno znojenje normalno. Med spanjem občutite spremembe v telesni temperaturi in včasih lahko to povzroči znojenje. Čeprav je ta pojav nekoliko neprijeten, je nočno potenje večinoma neškodljivo. V nekaterih drugih primerih, pa je lahko znak določenih zdravstvenih težav.

Kot pojasnjuje Ram, lahko nočno potenje povzroči uživanje alkohola pred spanjem, visoka raven stresa, visoke temperature v prostoru, kjer spite, in nekatere vrste zdravil. Zdravila, ki lahko največkrat povzročijo povečano znojenje ponoči, so namreč antidepresivi, zdravila za hormonsko terapijo, zdravila za hipertenzijo in zdravila za hipoglikemijo… več na Princesa.si.

Ne spreglejte…

Nevarnosti, ki vam grozijo, če posteljnine ne operete tedensko

Strokovnjaki svetujejo, da naj posteljnino peremo tedensko. Številne raziskave so pokazale, da večina ljudi tega vseeno ne počne. Neredno menjavanje in pranje posteljnega perila, lahko povzroči negativne posledice za vaše zdravje in tu so nevarnosti… več tukaj.