(Foto: Getty Images)

V Sloveniji je potrjen prvi primer opičjih koz, je na novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje povedal Mario Fafangelj. Kot je dodal, je zdravstveno stanje obolelega moškega stabilno.

Oboleli moški se je v času inkubacijske dobe bolezni v Slovenijo vrnil s Kanarskih otokov. Fafangel je pojasnil, da epidemiologi zdaj iščejo ljudi, ki so bili v tesnih stikih z obolelim, da bi čim bolje zamejili širjenje črnih koz v Sloveniji. “Bolezen se prenaša s tesnimi stiki, gre za občutljivo epidemiološko delo,” je pojasnil Fafangel in dejal, da je bolezen epidemiološko lažje obvladljiva kot covid. Prav tako nima latentnega obdobja, kar pomeni, da obolela oseba ni kužna med inkubacijsko dobo, temveč, ko se pojavijo prvi simptomi. Oboleli moški je razvil simptome po vrnitvi v Sloveniji.

Virus opičjih koz, se bo, kot kaže, razširil po vsem svetu, je za Radio Slovenija povedal infektolog Andrej Trampuž. Širjenje primerov opičjih koz izven Afrike namreč pomeni, da se je virus spremenil in pridobil novo lastnost – da se prenaša iz človeka na človeka. “K sreči virus ni nevaren, vsaj ne za zdrave ljudi, zato ne bo prišlo do pandemije oziroma do podobnih situacij, kot smo jim bili priča pri koronavirusu.” A Trampuž vseeno opozarja, da gre za novo bolezen v našem okolju, zato je pomembno, da jo hitro prepoznamo, bolnike čim prej izoliramo in tako poskrbimo, da se bolezen ne prenaša naprej.

Opičje koze se v začetku bolezni kažejo kot črne koze, pojasnjuje Trampuž. “Imamo vročino, bolečine v mišicah in sklepih. Drugi ali tretji dan nastanejo izpuščaji oziroma mehurčki, ki se pojavijo po celem telesu. V naslednjih dneh se počasi posušijo, nato kraste odpadejo.” Opičje koze načeloma ne puščajo posledic, le izjemoma lahko prizadenejo notranje organe, kot so pljuča ali možgani. “A v vseh primerih, ki smo jih obravnavali v zadnjem času, v Evropi jih je približno 130, ni niti enega težjega poteka bolezni,” miri Trampuž.

Širjenje okužb zunaj endemičnega območja

Okužbe z virusom opičjih koz so bile v zadnjem tednu zaznane v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Po sobotnih podatkih WHO-ja so laboratoriji v več kot 10 različnih državah zunaj endemičnega območja 11 afriških držav poročali o sumih okužb.

Pred kratkim je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo zagotavlja tudi cepivo proti črnim kozam.

Prenos okužbe med ljudmi se lahko zgodi ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako se je mogoče okužiti z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa se lahko pojavijo izpuščaji in rane, ki so občasno tudi boleče.

Vir: MMC RTV Slovenija