Potrjene tehnične specifikacije Hyundai Ioniq 6

Objavljene so podrobnejše tehnične specifikacije novega Hyundaija Ioniq 6. Potrjujejo namige o velikosti baterije, električnem dosegu in zmogljivosti. S tem pa le še povečujejo privlačnost tekmeca Teslovega Modela 3.

Kupci bodo lahko izbirali med baterijami z zmogljivostjo 53 kWh ali 77 kWh. Model z daljšim dosegom lahko prevozi do 650 kilometrov z enim polnjenjem. Ker poznamo delovanje korejskih električnih vozil, domnevamo, da se bodo v resničnem svetu številke temu res močno približale. Hyundai trdi, da je poraba 7.1 km na kilovatno uro vodilna v razredu.

Hyundai navaja, da najhitrejši model z dvema motorjema od 0 do 62 km/h pospeši v 5,1 sekunde. Cenejši Ioniqi bodo imeli pogon na zadnji kolesi, najhitrejši avtomobili pa bodo imeli motor na vsaki osi, ki bo skupaj razvil 268,6 kW in 446 Nm navora.

Prihajajoči Ioniq 6 N

Visoko zmogljiv Hyundai Ioniq 6 N bo ta teden predstavljen v okviru korejskega dneva N 2022. Gre za dogodek, na katerem praznuje oddelek Hyundai N, ki je odgovoren za modela i30 N in i20 N hot hatch. Na dogodku bodo predvidoma predvajane predstavitve naslednjih visokozmogljivih modelov znamke, ki se bodo razširili tudi na električne avtomobile.

Nekaj slik, objavljenih na Hyundaijevem Instagram profilu, je prikazalo predvsem nekaj dobro obrezanih in skrivnostnih napovednikov. Vidno je zadnje krilo.

Električne avtomobile je razmeroma enostavno spreminjati. Zato bi z močnejšimi e-motorji, prenovljenim vzmetenjem in novo karoserijo lahko Ioniqa 6 preprosto izboljšali. Ali je to tisto, kar se skriva pod napovedno sliko?

Najpomembnejše informacije

Novi Hyundai Ioniq 6, letnik 2023, je bil prvič predstavljen letos. Ima aerodinamičen videz v streamliner slogu, ki se močno razlikuje od kubističnega modernizma modela Ioniq 5. Model bo združil model 5 in prihajajoč SUV Ioniq 7 v razvijajoči se paleti električnih avtomobilov.

Prvotni streamlinerji so bili vlaki, letala in avtomobili v 30.-50. letih prejšnjega stoletja. Med najbolj prepoznavnimi avtomobili te šole oblikovanja je tudi elegantni Saab 92.

Gre za del družinskega videza, ki ga Hyundaijev oblikovalec Sangyup Lee imenuje šahovska figura. Paleta modelov Ioniq se bo namreč razširila v nove sloge in zavrgla avtomobilsko modrost o oblikovnem jeziku piškotov. 

“Z oblikovalno strategijo ruske lutke ni nič narobe. Želeli smo le nekaj novega in se zato odločili za videz šahovske figure,” pravi direktor oblikovanja Lee. “Vsi modeli Ioniq bodo po izgledu drugačni, a ko jih boste videli skupaj, bodo sestavljeni v smisleno celoto.”

Narejen po navdihu retro streamlinerjev iz petdesetih let prejšnjega stoletja

Model 6 je bil l.2020 napovedan z izjemno elegantnim konceptnim vozilom Prophecy. 

Prvotni streamlinerji so bili vlaki, letala in avtomobili v 30.-50. letih prejšnjega stoletja. Med najbolj prepoznavnimi avtomobili te šole oblikovanja je tudi elegantni Saab 92.

Prophecy

Pri zunanji podobi Ioniqa 6 so zamenjali oglate linije modela 5 z nagnjenimi. Obliko lahko primerjamo z obliko banane, ki naj bi bolje krojila zrak in omogočila doseg 379 kilometrov. Žal je manj dramatičen od koncepta Prophecy, vendar so osnovne ideje vse prisotne. Je le nekoliko višji. S tem so zagotovili dovolj velik notranji prostor, ki ga zahteva električni družinski avtomobil.

Privlačno, nizko, štirivratno vozilo meri 4855 mm v dolžino in 1880 mm v širino. V avtu je zelo prostorno. Po prostoru za noge v obeh vrstah se vozilo lahko kosa z vozilom Škoda Superb. Zaradi ukrivljene strešne linije pa je prostor za glavo le spodoben in ne izjemen.

Videz se opazno razlikuje od videza modela Ioniq 5, vseeno pa je ohranjeno veliko podrobnosti. S kockastimi pikčastimi lučmi in drugimi lepotnimi dodatki je izboljšana celotna zasnova.

“Oblika pikslov je pomembna,” pravi Lee. “Svetlobni podpis je del našega novega videza podjetja. To je ponavljajoča se tema. V njem sta vključena digitalni svet in ljubezen do iger kot je Minecraft. Zakaj? Ioniq je nostalgičen, a tudi futurističen.

Tehnologija električnih avtomobilov

Model 6 bo temeljil na električni globalni modularni platformi (E-GMP) skupine Hyundai Kia. Tehnologija je tudi osnova za model Ioniq 5 in sorodnika Kia EV6.

Na voljo je 800-voltno hitro polnjenje, dvo- ali štirikolesni pogon ter pametno upravljanje energije V2L. Ta avtomobilu omogoča, da porablja ali dodaja električno energijo. Morda se danes zdi preuranjeno, vendar bi lahko pametno posredovanje električne energije v gospodinjstvu postalo glavna prodajna točka električnih avtomobilov v svetu, ki se spopada z energetskimi izzivi.

Notranjost

Modela 5 in 6 imata veliko skupne tehnologije, vendar imata drugačen pridih. Skupni so izstopajoči predal za rokavice, zasloni na dotik in hladen, digitalno usmerjen pridih vozila. Opazili boste tudi nove in opcijske kamere za zunanja ogledala in prosojne predalčke na vratih, ki spominjajo na prosojni videz iMacov s konca devetdesetih let prejšnjega stoletja. 

Vozilo je lahko osvetljeno s 64 različnimi barvami, od katerih je šest že vnaprej programiranih. Ioniq 6 bo s pomočjo dvobarvne ambientalne osvetlitve, ki se sinhronizira s hitrostjo, lahko spreminjal barvo glede na vašo hitrost. 

Kdaj bo možno kupiti Ioniq 6 in koliko bo stal?

Osnovne različice novega Ioniqa 6 lahko pričakujemo v prodajnih salonih v Veliki Britaniji pozimi 2022-23. Za točno ceno je še prezgodaj, vendar CAR napoveduje, da bo cena znašala približno 45.000 funtov (cca 53.000 eur). Številka ga uvršča nekoliko nad model 5. Načrtovani športni model Ioniq 6 N bo verjetno sledil pozneje, leta 2023.

Hyundai svojo serijo i, ki jo sestavljajo tradicionalni hatchbacki in SUV-i s posameznimi imeni, spretno postavlja kot jedro svoje ponudbe vozil z notranjim izgorevanjem in hibridizacijo, medtem ko Ioniq tržijo kot popolnoma električno izpeljanko za napredne uporabnike, ki so pripravljeni stopiti v svet elektrike. 

Vir: CAR

Vir slik: CAR

Komentar: