Povečajte uspeh pri iskanju zaposlitve s ChatGPT

ByB.O.

8. novembra, 2023 , ,

Povečajte uspeh pri iskanju zaposlitve s ChatGPT

Iskanje zaposlitve leta 2023 je izziv, vendar se je ChatGPT izkazal kot izjemna pomoč. Pomaga pri ustvarjanju odličnih življenjepisov, pripravah na razgovore in celo pri pisanju zahvalnih sporočil po razgovorih. ChatGPT, virtualni pomočnik, poenostavi in racionalizira postopek iskanja zaposlitve ter ga naredi učinkovitejšega in manj zastrašujočega.

Pisanje življenjepisa

Pri pisanju življenjepisa se izkaže njegova vsestranskost. Svojo pomoč prilagodi na podlagi predloženih informacij in zagotovi, da življenjepis ustreza opisu delovnega mesta. Za učinkovitejši življenjepis ga lahko prilagodite vsakemu delovnemu mestu tako, da ChatGPT-u posredujete podatke o delovnem mestu. Nato bo ugotovil ključna znanja in spretnosti ter kvalifikacije, ki jih delodajalci iščejo.

Če želite ChatGPT uporabljati učinkovito, vnesite opis delovnega mesta in ga prosite, naj določi ključna znanja in izkušnje, ki jih morate predstaviti. ChatGPT bo na primer za delovno mesto vodje projekta opredelil ključne spretnosti, kot so organiziranost, upravljanje zainteresiranih strani, zmanjševanje tveganja in sprejemanje odločitev. S tem vpogledom lahko izboljšate svoj življenjepis, da bo vseboval te ključne besede in ustrezal merilom vodje zaposlitve.

Izboljšajte svoj življenjepis z močnimi točkami

Če želite izboljšati svoj življenjepis, se osredotočite na oblikovanje točk, ki količinsko opredeljujejo vaše dosežke in dokazujejo vaš vpliv. Začnite tako, da ChatGPT naročite, naj ustvari posebne točke življenjepisa, ki vključujejo kazalnike in rezultate za želeno delovno mesto. Na primer, za delovno mesto vodje projekta lahko zahtevate:

ChatGPT, pripravi točke življenjepisa, ki količinsko opredeljujejo dosežke za vlogo projektnega vodje.

ChatGPT bo ustvaril točke, ki poudarjajo proaktivna dejanja in rezultate, kot so

  • Vodil je ekipo X ljudi, ki je projekt v vrednosti X milijonov dolarjev zaključila X % pred rokom in v okviru proračuna.
  • Z uporabo [programske opreme] je z racionalizacijo delovnega procesa izboljšal učinkovitost izvedbe projekta za X %.
  • Pogajal se je z več kot 15 dobavitelji, da bi povečal dokončanje projekta za X % in zadovoljstvo partnerjev za X %.
  • Izvajal načrte za obvladovanje tveganj, ki so predvideli in nevtralizirali morebitne težave ter zmanjšali zamude pri projektu za X %.
  • Izvedel delavnice za usposabljanje, ki so izboljšale razumevanje ekipe za X % in splošno uspešnost za X %.

Z vključitvijo takšnih točk boste predstavljeni kot dinamičen, v rezultate usmerjen strokovnjak ter poudarili svoje dragocene spretnosti in izkušnje, ki so pomembne za to delovno mesto.

Priprava razgovora za tržno raziskavo

Postopek razgovora se začne veliko pred samim srečanjem, zato so priprave ključnega pomena. Strankam svetujem, da ima lahko temeljito poznavanje podjetja večji vpliv kot sam razgovor. Vzemite si čas, da se seznanite z zgodovino podjetja, razumete njegovo kulturo in ste na tekočem z najnovejšimi dogodki v panogi.

Niste prepričani, kje začeti? Obrnite se na ChatGPT z zahtevo, kot je:

Prosim, zagotovi tržne raziskave za panogo in najnovejše informacije o podjetju XYZ.

To bo zagotovilo urejen pregled ključnih tem, ki jih je treba poznati, kar je še posebej dragoceno za panoge, ki zahtevajo specializirano znanje. ChatGPT vas lahko po potrebi usmeri tudi k podrobnejšim informacijam. Vendar naj bo to le izhodišče. Za popolno razumevanje preberite bloge o panogi, poslušajte podcaste izvršnega direktorja podjetja in raziščite profile trenutnih zaposlenih na omrežju LinkedIn.

Obvladovanje razgovora

Po temeljiti raziskavi je naslednji korak obvladovanje razgovora. Čeprav je vsak razgovor drugačen, se bodo nekatera vprašanja skoraj zagotovo pojavila. Na ta vprašanja vam lahko pomaga pripraviti ChatGPT.

Začnite tako, da ChatGPT vprašate nekaj takega: “Katera so pogosta vprašanja na razgovoru za [določeno delovno mesto] v podjetju ABC in ali lahko navedeš nekaj vzorčnih odgovorov?

Po pregledu vprašanj izberite eno, na katerega se boste osredotočili. Na primer, vprašajte: “Kako naj glede na pet let izkušenj z vodenjem projektov, vodenjem ekipe in izkušnjami s programsko opremo za produktivnost učinkovito odgovorim na vprašanje ‘Povejte mi nekaj o sebi’ na razgovoru za vodenje projektov?

ChatGPT vam bo pripravil prilagojen odgovor in ustvaril pripoved, ki bo vaše pretekle dosežke povezala z bodočim delovnim mestom. Bolj ko boste navedli podrobnosti, bolj prilagojene bodo smernice. Vendar pa se morate zavedati, da je ChatGPT orodje in ne nadomestilo za človeški vidik razgovorov. Uporabite ga za osnovo, vendar je končna izvedba odvisna od vas. Mi bomo navijali za vas!

Vir

foto: AI (B.O.)

Biznis24