Povečanje nezakonitih prehodov meje sili Slovenijo k ukrepanju

Notranji minister Slovenije Boštjan Poklukar je opozoril hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića na povečanje nezakonitih prehodov na slovensko-hrvaški meji, še posebej v občini Brežice. Slovenska Policija je že dodatno okrepila nadzor s policijskimi patruljami, helikopterji in drugimi tehničnimi sredstvi. Minister Poklukar pa je predlagal, da to stori tudi Hrvaška.

Ministra sta se strinjala, da je ob okrepljenem nadzoru pomembno nadaljnje tesno sodelovanje policij v boju proti tihotapljenju migrantov in da mora EU storiti več za preprečevanje nezakonitih migracij v državah izvora ter okrepiti sodelovanje s partnerskimi državami. Poklukar je ponudil tudi pomoč slovenske policije pri varovanju zunanje meje Evropske unije.

V prvih sedmih mesecih letos je slovenska policija obravnavala 26.871 nezakonitih prehodov državne meje. To je več kot dvojno število istega obdobja lani (10.103). Največ je bilo državljanov Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije. Poslanka SDS-a Anja Bah Žibert je izpostavila, da so te številke skrb vzbujajoče in zahtevajo hitro ukrepanje.

Bah Žibert je kritizirala vlado za odločitev, da začne odstranjevati varovalno ograjo na južni meji. Predlagala je, da se sejo odbora DZ-ja za notranje zadeve skliče v občini Brežice, da bi tako lokalno prebivalstvo vedelo, da so slišani. Prav tako je poslanska skupina SDS-a predlagala sprejetje in izvedbo ukrepov za zagotovitev varnosti prebivalcev in preprečitev nezakonitih prehodov meje ter ustavitev vseh dejavnosti, povezanih z odstranjevanjem ograje na južni meji.

Bah Žibert je izrazila tudi mnenje, da bi morali policisti nehati biti “taksisti, ki le prevažajo migrante z meje v center,” in predlagala, da se slovenska politika dogovori s hrvaškimi kolegi in po potrebi uvede skupne patrulje na meji. Prav tako je predlagala, da bi Slovenska vojska morala biti znova poslana na mejo.

Novica prikazuje odziv slovenske vlade in poslancev na povečanje nezakonitih prehodov meje ter predloge za izboljšanje varnosti in nadzora na meji.

Foto: STA Portal24