Povezave med ministrico Ajanović Hovnik in 7 odstotno provizijo v Smart Centru?

Nedavna medijska razkritja o aferi v New Yorku ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, še niso pojenjala. Ministrica se je namreč znašla v središču pozornosti zaradi razpisa Ministrstva za javno upravo (MJU) za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij. Razpis, objavljen marca letos, v vrednosti 10,6 milijona evrov, je za nevladne organizacije v prvem krogu namenil 6,9 milijona evrov. Med prejemniki sredstev je tudi mariborski zavod IPES – Inštitut za proučevanje enakosti spolov, ki je sredstva pridobil šele po spremembi razpisnih pogojev.

Kontroverznost razpisa je dodatno poudarila povezava med ministrico Ajanović Hovnik in Kajo Primorac, solastnico zavoda IPES. Dolgoletni prijateljici sta v preteklosti sodelovali v kabinetu zagovornika načela enakosti, vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), ter na agenciji za kmetijske trge. Leta 2020 sta skupaj ustanovili podjetje Smart center, katerega direktorica je postala Ajanović Hovnik. Po vstopu v vlado je direktorsko mesto prepustila Primorac, svoj 50-odstotni delež v podjetju pa podarila mami.

Provizija

Povezave med Ajanović Hovnik, Primorac in zavodom IPES niso edini element te zgodbe. Primorac, kot direktorica podjetja Smart center, je štirim nevladnim organizacijam pomagala pri pripravi dokumentacije za razpis MJU, za kar je zaračunala provizijo v višini sedmih odstotkov zneska, ki bi ga organizacije dobile na razpisu. Skupno so te organizacije prejele 512.700 evrov.

Dodaten obrat se je zgodil, ko je Primorac, ki je dokumentacijo pripravila kot predstavnica Smart center, kasneje želela, da se opravljene storitve plačajo na njen s.p., odprt šele po zaključku razpisa. To dejstvo vodi do očitkov o možnem prikrivanju povezav med ministrico in podjetjem Smart center.

V včerajšnjem pogovoru za oddajo Tarča je ministrica Ajanović Hovnik zavrnila te očitke. Ministrica je poudarila je, da je bil razpis izveden transparentno in skladno z zakonodajo. O proviziji, zaračunani s strani podjetja Smart center, naj ne bi vedela, prav tako zanika povezave z zavodom IPES.

Kot zadnji del te spletke, nekateri mediji navajajo, da imata tako podjetje Smart center kot tudi zavod IPES sedež na istem naslovu v Mariboru. Na istem naslovu pa domuje tudi Inštitut za trajno mobilnost – ITM, katerega ustanoviteljici sta ministričina mama in sestra Kaje Primorac.

Zgodba o aferi in razpisu MJU odpira vrsto vprašanj o možnih konfliktih interesov. Prav tako zgodba od vprašaj postavlja transparentnost delovanja ministrice Sanje Ajanović Hovnik in Ministrstva za javno upravo.

vir Foto: STA

Portal24