Povsem normalno je, če je vaša torta kdaj katastrofa

ByAna Koren

18. marca, 2023

Povsem normalno je, če je vaša torta kdaj katasrofa

Povsem normalno je, če vaša torta kdaj izpade prava katastrofa. Smo namreč pred prazniki, ko se običajno speče največ tort. Izkušeni amaterski slaščičarji delajo čudeže, od samega izbora slaščic do 10 ali 15 vrst pripravljenih slaščic. Za mešalnike in pečice pa pogosto poprimejo tudi tisti, ki niso poznavalci izdelovanja slaščic.

Vsem pa se zlahka zgodi situacija, ko se torta izkaže za katastrofo. In zaradi tega vam treba dramatizirati. Seveda gre za hrano, ki jo vsi res neradi zavržemo. Gre tudi za čas, ki ga vedno primanjkuje, in denar, ki ga nihče ni pobral kar s tal. 

Zato smo zbrali nekaj nasvetov in spodbud kako ravnati, ko gre torta po zlu.

Izberite kakovost, ne količine

Namesto da se podate v nepremišljeno peko več tort ali peciv s poceni sestavinami, izberite raje svojo najljubšo in za njeno propravo kupite kakovostnejše sestavine. Slaščice bodo tako bolj okusne, porabili boste manj denarja in časa, z rezultatom pa boste zagotovo bolj zadovoljni.

Izogibajte se nadomestkom klasičnih sestavin. Margarina namesto masla, sladkorne ploščice namesto temne čokolade in sadni želeji namesto pravih marmelad vam bodo zagotovo naredili več škode kot koristi.  

Previdno izbirajte recepte

Ne delajte tort po nepreverjenih receptih, za nasvet pa lahko povprašate druge ljubiteljske slaščičarje v različnih kulinaričnih skupinah.

Držite se recepta

Za razliko od slanih jedi so razmerja pri pripravi tort nekoliko bolj pomembna, saj bo od njih odvisna reakcija ali bo biskvit puhast, krema gladka in glazura sijoča. Prav tako je pomembno paziti na količine in biti previden pri redukciji in dodajanju sestavin.

In kaj storiti, ko je biskvit je grozen, krema pa še slabša?

Biskvita, ki se preveč drobi, ne zavrzite, ampak ga zmešajte s kremnim sirom ali marmelado in spremenite v cake popse ali kroglice. Krema, ki se razlije pa lahko postane sladica v kozarcu s piškoti, prepojenimi z rumom, kavo ali mlekom ter s sadjem po izbiri.

Če naredite torto, ki je tako grozna, da je nihče in nič ne more rešiti, naj vam bo to lekcija za naprej. Ni brez razloga rečeno, da se človek uči na napakah.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Preprosto dobra – čokoladno čokoladna torta, brez glutena

Tokrat bomo pripravili čokoladno torto prelito s čokoladnim ganaschem, zato je to čokolado čokoladna torta. Najboljši del te torte je, da ne potrebuje nobene moke in je torej brez glutena! To je preprosto popolna torta. Vso strukturo, ki jo torta potrebuje ji da kakav v prahu in jajca… več tukaj.