Danes se na goriškem Krasu z ognjenimi zublji, ki tam pustošijo že več kot teden dni, bori 1500 gasilcev iz vse države, je napovedala Uprava za zaščito in reševanje. Ponoči je nad požariščem bdelo okoli 1070 gasilcev.

Preklicana evakuacija Mohorinov, požar gasi 13 zrakoplovov iz Slovenije in tujine

Evakuacija prebivalcev vasi Mohorini je preklicana. Varno so se lahko vrnili v svoje domove, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite. Trenutno je na terenu 1061 gasilcev. Obsežen požar jim iz zraka pomaga gasiti 13 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije.

Danes pri intervenciji računajo na pomoč iz zraka s helikopterji ter vojaškimi letali za gašenja. Romunska spartana sta že na brniškem letališču, uporabili ju bodo, ko bodo razmere dopuščale. Varnostna zahteva za gašenje s spartana letalom je namreč 500-metrski varnostni koridor. Na tem koridirju pa ne sme biti ljudi ali opreme.

Na terenu bodo tudi prostovoljci pod koordinacijo Zavoda za gozdove bodo izvajali protipožarne poseke in čiščenje okoli vasi, s čimer želijo preprečili preskoke požarov oz. obraniti objekte.

Čistijo robove požarišč in gasijo iz zraka

Na območju požara trenutno intenzivno čistijo robove požarišč, s pomočjo helikopterjev pa se izvaja gašenje iz zraka.

Požarišče preletava helikopter, ki s pomočjo termokamere identificira posamična žarišča. Na podlagi njegovih podatkov jih nato gasijo helikopterji, je povedal medijski predstavnik intervencije Robert Okorn, dodal je, da se bo to delo po načrtih nadaljevalo do 11. ure,. Takrat  bodo na podlagi ugotovljenega stanja sprejeli nadaljnje taktične odločitve.

Regijski štab civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu je obiskal predsednik vlade Robert Golob, kjer ga seznanjajo z aktualnimi razmerami.

V Italiji preventivne evakuacije v bližini slovenske meje

Včeraj zvečer so zaradi požara na goriškem Krasu Zaradi iz Gabrij in Vrha v sovodenjski občini preventivno evakuirali več kot 300 ljudi. V Italiji so zaradi napovedane burje v strahu pred širitvijo ognja prek meje. Tiste, ki niso imeli možnosti namestitve pri sorodnikih ali prijateljih, so sprejeli v telovadnici v Sovodnjah ter v Tržiču in Gradišču.

Pri goriški civilni zaščiti so v soboto zvečer potrdili, da je tudi pogorišče pri Jamljah. 300 tamkajšnjih evakuiranih prebivalcev se je že lahko vrnilo na svoje domove.

Gasilske enote v Italiji ostajajo prisotne na terenu pri Jamljah. Gasilci, policisti in gozdarji so aktivni v krajih Medjevas, Podbonesec in Tablja ter v Reziji.

Vir: STA Foto: MORS Twitter