V dobrem tednu dni je požar na goriškem Krasu, doslej največji v Sloveniji, gasilo več kot 10.000 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Pri delu jim je pomagalo 1200 pripadnikov različnih podpornih enot. Za njihov trud in delo so jim ljudje izjemno hvaležni, kar kažejo na vsakem koraku.

V osmih dneh je pogorelo skoraj 4000 hektarov površin. Preko 90 odstotkov v občini Miren-Kostanjevica. Župan Mauricij Humar pravi, da to predstavlja okrog 40 odstotkov občinskega ozemlja.

Predsednik vlade Robert Golob je v nedeljo na obisku v štabu vodstva intervencije v Kostanjevici na Krasu izpostavil nalogo vlade, da zagotovi pomoč za sanacijo škode in pomaga prizadetim občinam. Župan Humar pa je napovedal, da bodo prihodnji ponedeljek odprli poziv za prijavo škode po požaru.

Na Gasilski zvezi zagotavljajo, da bodo donacije občanov porabljene strogo namensko

Na Gasilski zvezi Slovenije zanikajo komentarje, ki krožijo v javnosti, da zbrani denar, ki ga bodo občani donirali zvezi z donacijami s ključno besedo GASILEC5, ne bo namensko porabljen.

Gasilska zveza sporočilu za javnost, bo ves denar porabljen namensko. Donirana sredstva bodo v celoti razdeljena sodelujočim gasilskim društvom za obnovo iztrošene ali uničene opreme. Zveza bo sredstva po sprejetem ključu razdelila med sodelujoča gasilska društva in o tem obvestila javnost.

Po podatkih zveze se je do danes zjutraj z akcijo zbralo že 329.487 evrov SMS donacij. Prejeli so še 56.430 evrov donacij, nakazanih na transakcijski račun Gasilske zveze Slovenije. Gasilska zveza se donatorjem zahvaljuje, da podpirajo neizprosen boj slovenskih gasilcev z obsežnim požarom na Krasu.

Ne zamudite:

#požar Kras: Napovedane padavine bodo pomagale gasiti

Danes bo še sončno in vroče, jutri pa nas čaka hladna fronta je dejal dežurni meteorolog Agencije za okolje Blaž Šter. Padavine se bodo zjutraj pojavile na zahodu in čez dan zajele vso državo, v povprečju bo padlo od 10 do 20 mililitrov dežja na kvadratni meter. Obstaja možnost neviht s posameznimi nalivi… več tukaj.

Vir: STA Foto: Zajem zaslona