Ker se požar na Krasu širi, so pristojni popoldne za prebivalce iz Opatjega Sela, Nove vasi in Hudega Loga odredili evakuacijo.

Za vse prebivalce je zbirna točka Športni center Šempeter. Evakuacija velja tudi za novinarske ekipe na terenu.

V regijskem štabu civilne zaščite so opozorili, da so razmere izjemo zahtevne.

Veter se je namreč iz burje obrnil v jugo. Trenutno precej močno piha, ogenj se zato bliskovito širi.  Enote na terenu zato s skrajnimi napori obvladujejo samo požarišče.

Gasilci delajo vse, da požar ne bi prešel ceste na Trstelj.  Prav tako branijo objekt v bližini Opatjega sela.

Je na delu  požigalec?

Policija je vse namige o požigalcu ovrgla.  Tudi informacije o kozarcu, ki naj bi vseboval netilno sredstvo so že preiskali. Glede najdene steklene posode z vsebino na kraju požara na Krasu je Kriminalistična policija PU Nova Gorica ugotovila, da gre za steklen kozarec s suhimi rezinami sadja, vonja po vnetljivih tekočinah ni. Opravili so preizkus gorljivosti. Ugotovili so, da vsebina ni gorljiva.

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav  je danes povedal, da je ogled kraja dogodka, ki se je že začel, pokazal, da je bila na enem od začetnih požarišč odvržena stara steklovina. “Tako da je zaradi vremena verjetno lahko prišlo do vžiga, saj steklo deluje kot leča,” je dejal Lindav. 

Ne spreglejte:

Gasilska zveza Slovenije zbira sredstva za gašenje požara na Krasu

Gasilska zveza Slovenije zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu. Vsi, ki želijo pomagati, lahko na telefonsko številko 1919  pošljejo sms-sporočilo s ključno besedo GASILEC5 na in tako darujejo pet evrov.

Poljuben znesek lahko nakažete na transakcijski račun Gasilske zveze Slovenije.

Na Krasu se še naprej borijo z uničujočimi požari. Trenutno je najhuje v bližini Kostanjevice na Krasu. Tam je nameščen štab intervencije. Z regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko sporočajo, da znova gori pod daljnovodom med Lokvico in Mirnom... več tukaj.

Foto: Twitter