Požar na Goriškem Krasu gasi 1000 gasilcev, na pomoč sta prišla tudi italijanski in hrvaški canadair

Požar, ki divja na Goriškem Krasu, trenutno gasi okoli 1000 gasilcev. V zraku so razpoložljivi zrakoplovi Slovenske vojske in avstrijski helikopter. Na poti sta tudi italijanski in hrvaški Canadair. V regijskem štabu civilne zaščite prebivalce na območju požara pozivajo, naj ob zvoku siren zaprejo okna. Na evakuacijo naj čakajo brez panike.

Minister za obrambo Marjan Šarec pravi, da izčrpane ekipe gasilcev nadomeščajo s svežimi, utrujeni pa bodo prespali v eni od lokalnih vojašnic, da se bodo jutri lahko varno vrnili domov, navaja STA.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za STA povedal, da naj bi se veter po vremenski napoved do 20. ure znova usmeril proti morju, nato pa popolnoma umiril. Po besedah Šestana bo to ugoden trenutek, da napadejo požar z vsemi silami, preden pade mrak, ki prinaša druge nevarnosti.Sirena za splošno nevarnost

Gasilci se na širšem območju Kostanjevice na Krasu borijo s tremi požari hkrati. Dva požara sta skoraj popolnoma omejena, eden pa je še vedno zelo aktiven in se širi proti vasi Sela na Krasu. Na terenu je trenutno 550 gasilcev, približno polovica jih je v okolici vasi Brestovica, preostali so na italijanski strani v okolici vasi Jamlje. Slednja je po trenutnih informacijah zelo ogrožena… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona