Ponoči je na hribu Veliki Ovčnjak v občini Komen izbruhnil nov požar. Gasilci obvladujejo skoraj ves požar, borijo se s severno stranjo, ki še ni v celoti pod nadzorom, je v izjavi za medije povedal vodja intervencije Blaž Turk.

Župan občine Komen Erik Modic je dejal, da indici kažejo, da bi lahko bil požar posledica načrtnega požiga. Zjutraj so gasilci zaznali aktivnejše žarišče tudi nad Mirnom. Pristojne službe obravnavajo vse namige in morebitne dokaze. Na terenu so tudi policisti v civilu.

Komenski požar, ki obsega približno 20 hektarjev, obvladuje 179 gasilcev in dva helikopterja Slovenske vojske. Gašenje ovira burja, ki na vrhu Velikega Ovčnjaka zelo močno piha. Prav tako gašenje ovira zahteven, hribovit teren. Špico požara so lokalizirali in je približno kilometer stran od prejšnjega požarišča, zato ni moglo priti do preskoka.

Ponovno  je zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela

Stanje na velikem požarišču na Krasu, kjer je ogenj divjal od sredine julija, je pod nadzorom in stabilno. A je pravkar zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela. Gašenje že poteka. Da se ogenj ne bi razširil na našo stran bodo na pomoč priskočili tudi slovenski gasilci in vojaški helikopter, so sporočili iz regijskega štaba CZ.

Plačilo gasilcem

Gasilska zveza je od začetka požara dobila skoraj pol milijona evrov donacij posameznikov in organizacij. Pred dnevi se je tudi vlada odločila, da bodo prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki so pomagali pri gašenju požara na Krasu, finančno nagrajeni. Težava je nastala, ker pristojne institucije še vedno ne vedo, kako bodo finančno nagrado ljudem, ki so pomagali v boju s požarom tudi izplačali… več tukaj.

Vir: STA Foto: MO RS