Hiše na Krasu so za zdaj na varnem. Ogenj se približuje Kostanjevici. Razmere na italijanski strani so stabilne, odprli so tudi avtocesto.

Na Krasu požar še naprej divja. Gasilci so doslej uspeli obvarovati vse hiše. Župan občine Miren-Kostanjevica Mavricij Humar pravi, da se ogenj trenutno širi s severnega območja Kostanjevice na Krasu za bivšim vadbenim centrom v smeri Renškega vrha. Humar pravi, da morajo gasilci zdaj predvsem paziti, da se ne bi razširil proti Trstelju in nanj.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pravi, da se ob požaru v čudnih okoliščinah pojavlja kar nekaj nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega.

Minister za obrambo Marjan Šarec je dejal, da pri gašenju požara še vedno pomagajo trije helikopterji Slovenske vojske, policijski helikopter in letalo SV in hrvaški helikopter. Po ministrovih zadnjih informacijah naj bi bil znova na voljo tudi hrvaški kanader.

Razmere na italijanski strani razmere stabilne, odprli so tudi avtocesto

Na požarišču na italijanskem Krasu je položaj  stabilen, gasilci in prostovoljci civilne zaščite so s skupnimi močmi zaustavili nadaljnje širjenje ognja, je danes dejal pristojni v deželni vladi Furlanije – Julijske Krajine za civilno zaščito Riccardo Riccardi.

Na italijanski strani meje iz zraka pri gašenju pomagajo trije helikopterji in kanader. Drugi kanader je moral zaradi okvare v popravilo, vendar naj bil kmalu spet na razpolago.

V obe smeri so popoldne odprli avtocesto Trst – Benetke. Gasilcem je požar uspelo omejiti, ogenj avtoceste in njene okolice ne ogroža več. Gasilci ostajajo v polni pripravljenosti.

Železniška proga, ki Trst povezuje s preostankom Italije ostaja zaprta.

Ob potrebi po helikopterju HNMP Maribor pri gašenju na Krasu bo ministrstvo aktiviralo zasebnika

Helikopter helikopterske nujne medicinske pomoči Maribor je danes aktiviran za gašenje požara na Krasu. Ministrstvo za zdravje bo, če bodo zaradi poslabšanja razmer v prihodnjih dneh helikopter še naprej potrebovali na Krasu, za HNMP in sekundarne prevoze na območju Maribora aktiviralo zasebnika.

Ministrstvo za zdravje je v postopku pridobivanja pisnega zagotovila, da helikopterja HNMP Maribor jutri in v naslednjih dneh ne bodo potrebovali. Helikoptersko nujno medicinsko pomoč na območju Maribora danes izvaja baza helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku.

Vir: STA Foto: SV Twitter