Na Krasu se še naprej borijo z uničujočimi požari. Trenutno je najhuje v bližini Kostanjevice na Krasu. Tam je nameščen štab intervencije. Z regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko sporočajo, da znova gori pod daljnovodom med Lokvico in Mirnom.

Na terenu je 960 gasilcev in 300 pripadnikov drugih služb za zaščito in reševanje. Prav tako je tam 130 sekačev, ki skrbijo za požarne poseke. Gasijo tudi iz zraka.

Tudi danes sta na Krasu minister za obrambo Marjan Šarec in poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Prav tako je območje obiskal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Z razmerami na terenu sebosta seznanila notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Obiskala bosta štab civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu.

Požari na italijanskem Krasu pod nadzorom

Na italijanskem Krasu večjih požarov ni več, je potrdil tudi župan občine Devin Nabrežina Igor Gabrovec. Goriška civilna zaščita sporoča, da je stanje v zvezi s požari pod nadzorom, a ostajajo pripravljeni. Zaradi vetra lahko namreč pride do hitrega poslabšanja stanja.

V Furlaniji-Julijski krajini so trenutno aktivni štirje požari. Poleg Krasa so italijanski gasilci aktivni v bližini meje s Slovenijo tudi v občinah Sovodnje in Praprotno. Prav tako o požarih poročajo iz Rezije.

V tržiški ladjedelnici Fincantieri so po dvodnevni prekinitvi obratovanja zaradi slabe kvalitete zraka, z delom danes nadaljevali. Promet na avtocesti Trst-Benetke danes poteka normalno.

Gasilska zveza Slovenije zbira sredstva za gašenje požara na Krasu

Gasilska zveza Slovenije zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu. Vsi, ki želijo pomagati, lahko na telefonsko številko 1919  pošljejo sms-sporočilo s ključno besedo GASILEC5 na in tako darujejo pet evrov.

Poljuben znesek lahko nakažete na transakcijski račun Gasilske zveze Slovenije.

Vir: STA Foto: Twitter

By A.K.

Komentar: