Danes bo še sončno in vroče, jutri pa nas čaka hladna fronta je dejal dežurni meteorolog Agencije za okolje Blaž Šter. Padavine se bodo zjutraj pojavile na zahodu in čez dan zajele vso državo, v povprečju bo padlo od 10 do 20 mililitrov dežja na kvadratni meter. Obstaja možnost neviht s posameznimi nalivi.

Pri gašenju požara na Krasu bodo padavine pomagale, suše pa zaradi burje ne bodo končale, pravi Šter. Na primorskem lahko jutri burja doseže hitrost tudi do 60 kilometrov na uro.

Tuje zračne sile za gašenje požara odpoklicali, na terenu 240 gasilcev

Zračne sile iz tujine, ki so pomagale pri gašenju požara na goriškem Krasu, so odpoklicali. Na terenu je aktivnih 240 gasilcev. Gasilci opravljajo nadzor, čiščenje in zalivanje robov požarišča. Spremljajo tudi dogajanje na dveh žariščih, je za regijski štab Civilne zaščite za Severno Primorsko povedal vodja izmene Sebastjan Kozar.

Žarišči sta na severni strani Trstelja na izjemno težko dostopnem terenu Kremenjaka v smeri proti Novi vasi. Eno žarišče je tudi pri kraju Novelo, kjer je že posredoval helikopter Slovenske vojske.

Gasilci sodelujejo in izmenjujejo informacije z italijansko gozdno policijo, ki na italijanski strani vodi intervencijo, so še sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Ne zamudite:

Zavod za gozdove pomoč prostovoljcev na pogorišču ne bo več potreboval

Na Zavodu za gozdove Slovenije zaradi postopnega umirjanja razmer na požarnem območju na Krasu ocenjujejo, da pomoč prostovoljcev v naslednjih dneh ne bo več potrebna. Zbirno mesto pri osnovni šoli v Komnu tako z današnjim dnem ukinjajo… več tukaj.

Vir: STA Foto: Zajem zaslona