Vodja intervencije Simon Vendramin je povedal, da je obsežen požar na goriškem Krasu pod nadzorom. Na določenih mestih so določene linije še aktivne. Z njimi se spopadajo gasilci in 10 zračnih plovil.

Razmere so po petih  dneh intenzivnega boja z ognjenimi zublji veliko bolj mirne. Tako Vendramin kot obrambni minister Marjan Šarec sta izrazila upanje, da bodo požar danes zatrli kljub grožnji burje. Burja otežuje predvsem letalsko gašenje oz. natančnost odmeta vode.

Danes se s požarom bori okoli 1630 ljudi, med njimi več kot 1100 gasilcev, 140 pripadnikov Slovenske vojske, 260 sekačev in ostalih pripadnikov sil zaščite in reševanja.

Premier Golob napovedal ukrepe za preprečevanje požarov

Območje požara na goriškem Krasu, sta danes med drugim obiskala premier Robert Golob in predsednik republike Borut Pahor.

Golob je dejal, da je ogenj končno pod nadzorom. Sledili bodo požarna straža, breme, ki ga bo od občine Miren – Kostanjevica prevzela država, popis škode in ukrepi za preprečevanje nadaljnjih požarov v takšnem obsegu.

Najpozneje jeseni pa bo Slovenija po besedah premierja pristopila k ambicioznemu in obsežnemu preventivnemu načrtu. Glede ukrepov, ki so vsi izvedljivi je že govoril z župani lokalnih občin. Zanje bo potrebno kar nekaj politične volje.

Predsednik države Borut Pahor je poudaril izjemno solidarnost. Duh solidarnosti ni samo med Slovenci, tudi širše. Vse to daje upanje Kraševcem, da bo tega enkrat konec.

Ne zamudite:
#požar Kras: Danes gasi okoli 1500 gasilcev

Danes se na goriškem Krasu z ognjenimi zublji, ki tam pustošijo že več kot teden dni, bori 1500 gasilcev iz vse države, je napovedala Uprava za zaščito in reševanje. Ponoči je nad požariščem bdelo okoli 1070 gasilcev.

Preklicana evakuacija Mohorinov, požar gasi 13 zrakoplovov iz Slovenije in tujine

Evakuacija prebivalcev vasi Mohorini je preklicana. Varno so se lahko vrnili v svoje domove, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite. Trenutno je na terenu 1061 gasilcev. Obsežen požar jim iz zraka pomaga gasiti 13 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije… več tukaj.

Vir: STA Foto: Tea Blažević Twitter

By A.K.

Komentar: