Zaradi obširnega požara  je na goriškem Krasu stanje že peti dan zapored stanje izredno resno.

Aktivna so predvsem tri požarišča, vsa na lokacijah požarov v prejšnjih dneh. Poteka evakuacija treh vasi, in sicer Temnice, Vojščice in Novela. Zbirno mesto za prebivalce teh treh vasi je telovadnica v Komnu.

Požar po prvih ocenah presega velikost 2000 hektarov, je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. To je največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, dodaja Šestan.

Požar pri Klaričih, zaselku pod kraškim robom v bližini italijanske meje gasilcem povzroča največ skrbi. Na terenu je že več kot 1000 gasilcev iz šestih gasilskih regij.

Pomagajo jim helikopterji Slovenske vojske, policije ter trije iz tujine, Avstrije, Slovaške in Hrvaške, ter tovorno letalo slovenske vojske pilatus, navaja STA.

Požar po prvih ocenah presega velikost 2000 hektarov, je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. To je največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, dodaja Šestan.

Radio Robin poroča:

Radio Robin poroča, da je požar dopoldne zavil v drugo smer kot včeraj. Širil se je v smeri Vojščice in Temnice. Od tam so evakuirali ljudi in 40 glav živine. Nekaj pred 11 uro so v teh dveh vaseh in Novelu zatulile sirene. Celotno poročilo Radia Robin je na voljo TUKAJ

Na terenu je okrog tisoč gasilcev iz vse Slovenije, med njimi velika večina iz prostovoljnih društev, na pomoč je malo pred 12.30 priletel canadair. Vse se umika pred ognjem, le gasilci še naprej kolikor je le mogoče opravljajo svoje delo.

Požar v pri Mirnskem gradu, ki je dopoldne ponovno izbruhnil, se je umiril. Po zadnjih informacijah pod nadzorom. Iz štaba CZ sporočajo, da hrane zaenkrat ne potrebujejo, saj so gasilcem skuhali okrog 700 kosil v vojašnici v Vipavi in jih bodo dostavili v Opatje selo.

In kako vse to doživljajo vaščani – Nives iz Kostanjevice je življenje v zadnjih dneh in urah opisala tako:

Poslušalka Nives za Radio Robin

In z naslednjimi besedami je povzela misli stotine in tisoče občanov krasa, ki noč in dan trepetajo pred ognjenimi zublji.

Celotno poročilo Radia Robin je na voljo TUKAJ

Stanje požara zvečer

Na Goriškem Krasu, kjer pustoši ogromen požar, so se razmere okoli večera nekoliko umirile, je za STA povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite… več tukaj.

Ne zamudite:

Izjava dneva: Robert Golob

Pokazalo se je, da smo izjemno močni na terenu po številčnosti brigad, manjka nam pa pomoč iz zraka… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona