Za vse, ki se spopadajo s požarom na goriškem delu Krasa, je težka noč. Nočni vodja intervencije Stanko Močnik, je zjutraj povedal, da je gorelo na več lokacijah. Pojavljala so se nova žarišča. Ob velikih naporih so požarišča vendarle uspeli ohraniti pod nadzorom.

Potrebnih je bilo veliko premikov enot, obseg ogroženega območja je namreč ogromen. Najhuje je bilo na Cerju nad Mirnom in proti Trstelju. Ogromno je dima, ki delo dodatno otežuje delo, sporočajo iz regijskega štaba civilne zaščite.

A kar je najpomembneje, požarišča so pod nadzorom, je prvo jutranje poročilo sklenil Močnik, poveljnik severno-primorske gasilske regije.

Evakuirani prebivalci iz Vojščice, Temnice in Novela so se vrnili domov

Prebivalci Vojščice, Temnice in Novela na Krasu, ki so jih včeraj dopoldne evakuirali so se zvečer vrnili domov.

Gasilci so se medtem še vedno borili s tremi večjimi požarišči pri Novi vasi, Vojščici in med Cerjem in Trsteljem. Imajo izdatno pomoč iz zraka. Pozno popoldan se jim je znova pridružilo letalo za gašenje kanader in slovaški helikopter. Glavna naloga vseh sil je zadržati požarno linijo pred cesto Temnica-Renče, so zapisali v regijskem štabu Civilne zaščite za Severno Primorsko. Po navedbah CZ  je na terenu več kot 1000 slovenskih gasilcev, na pomoč je prišlo tudi devet hrvaških.

Ne zamudite:

#požar Kras: Hiše na Krasu za zdaj varne

Hiše na Krasu so za zdaj na varnem. Ogenj se približuje Kostanjevici. Razmere na italijanski strani so stabilne, odprli so tudi avtocesto.

Na Krasu požar še naprej divja. Gasilci so doslej uspeli obvarovati vse hiše. Župan občine Miren-Kostanjevica Mavricij Humar pravi, da se ogenj trenutno širi s severnega območja Kostanjevice na Krasu za bivšim vadbenim centrom v smeri Renškega vrha. Humar pravi, da morajo gasilci zdaj predvsem paziti, da se ne bi razširil proti Trstelju in nanj… več tukaj.

Vir: STA Foto: Aleksander Reberšek Twitter

By A.K.

Komentar: