V občini Hrpelje-Kozina je danes zagorelo na več koncih. Dopoldanska požara, enega v naravi pod Rodikom, so že pogasili. Borijo se še z gozdnim požarom na hribu Kotel pri Slavniku. Gasilcem je dostop do žarišča zaradi težko dostopnega terena onemogočen. Gasilskim enotam pomaga helikopter Slovenske policije.

Tamkajšnje Prostovoljno gasilsko društvo Materija je na Facebooku zapisalo, da helikopter zajema vodo pri gasilskem domu v Materiji.

Na terenu trenutno je 70 gasilcev iz domačega društva, gasilskih društev Kraške gasilske zveze in Gasilske zveze Ilirska Bistrica ter Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana. Pri gašenju pomagajo tudi tečajniki Gasilske zveze Slovenije.

Evakuacija Mohorinov preklicana, požar gasi tudi 13 zrakoplovov iz Slovenije in tujine

Pristojni so preklicali evakuacijo prebivalcev vasi Mohorini. Iz regijskega štaba Civilne zaščite so sporočili, da se lahko varno vrnejo v svoje domove.

Trenutno je na terenu 1061 gasilcev, obsežen požar na goriškem Krasu jim iz zraka pomaga gasiti 13 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije.

Aktivno se pripravljajo tudi menjave gasilcev. Načrtujejo, da bo požar tudi ponoči gasilo prek 1000 gasilcev, je v sporočilu za javnost zapisal pristojni štab Civilne zaščite. Predstavnik Civilne zaščite Erivin Čurlič ocenjuje, da je bil v primerjavi z zadnjimi tremi bistveno današnji dan bolj prijazen do gasilcev. Ob tem opozarja, da kljub veliko bolj vzpodbudni situaciji na Krasu še vedno gori, poleg tega je zaradi vetra tudi težko predvideti nadaljnje dogajanje.

Zavod za gozdove poziva usposobljene in opremljene delavce k pomoči na Krasu

Ob požaru na goriškem Krasu poteka obsežna prostovoljska akcija čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi. V akciji sodeluje okoli 300 prostovoljcev. Vse usposobljene in primerno opremljene delavce k delu znova vabijo v nedeljo, ko bo zbor 7. uri pri osnovni šoli v Komnu, so sporočili iz zavoda za gozdove.

Prostovoljcem in sodelavcem se ob tem zahvaljujejo za njihovo srčnost in pripravljenost pomagati. Opozarjajo pa jih naj pri delu kljub vročini uporabljajo osebno varovalno opremo, saj le ta varuje njihova življenja. Če nimajo primerne osebne varovalne opreme in ustreznih znanj, naj se akcije ne udeležujejo, so pozvali.

Za manj usposobljene prostovoljce bodo priložnosti po umiritvi razmer ob obnovi gozdov, so dodali na Zavodu za gozdove.

Ne spreglejte:

#požar Kras: Za gasilci težka noč… več tukaj.

Vir: STA Foto: Darko Bulat Twitter

By A.K.

Komentar: