Na Zavodu za gozdove Slovenije zaradi postopnega umirjanja razmer na požarnem območju na Krasu ocenjujejo, da pomoč prostovoljcev v naslednjih dneh ne bo več potrebna. Zbirno mesto pri osnovni šoli v Komnu tako z današnjim dnem ukinjajo.

Ekipe gozdnih delavcev, zasebnih izvajalcev in družbe Slovenski državni gozdovi, so na požarnih območjih včeraj nadaljevale čiščenje in širjenje protipožarnih prometnic ter sečnjo gozdov okoli vasi za zavarovanje življenj in premoženja.

Na sedmih lokacijah je včeraj delalo 230 prostovoljcev. V primeru povečane ogroženosti in povečanih potreb po gozdarskih delih bodo za pomoč znova prosili. Priložnost za prostovoljsko delo bo predvsem po umiritvi razmer in izdelavi sanacijskega načrta, so poudarili na Zavodu za gozdove.

Ponoči na območju požarov na Krasu okoli 700 gasilcev

Preko noči bo območje požara na Krasu spremljalo okoli 700 gasilcev Čez dan je na intervenciji sodelovalo več kot 2000 ljudi, od tega 1500 gasilcev, je povedal Robert Okorn iz štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. Beležili so nekaj poškodb, vse so bile lažje in večinoma oskrbljene na terenu.

Okorn je dan povzel, kot mirnejši. Ves dan je potekalo gašenje manjših žarišč, večjega širjenja požara ni bilo. Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno je bilo gašenja iz zraka.

Pri gašenju iz zraka so sodelovale zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije. Popoldne sta prelet izvedli tudi letali Spartan iz Romunije. Zračne enote so izvedle prek 150 ur naletov. Največ težav je bilo na severnem delu, v smeri Vipavske doline.

Ne zamudite:

#požar Kras: Ogenj trenutno pod nadzorom, največja grožnja veter, premier Golo napoveduje ukrepe za preprečevanje požarov

Vodja intervencije Simon Vendramin je povedal, da je obsežen požar na goriškem Krasu pod nadzorom. Na določenih mestih so določene linije še aktivne. Z njimi se spopadajo gasilci in 10 zračnih plovil… več tukaj.

Vir: STA Foto: Andrej Tratnik Twitter

By A.K.

Komentar: