Požareport: Dan prej. Predsednik Ustavnega sodišča, šifre in namige našim na Radiu Prvi: Imamo nov scenarij, imamo potrebno večino štirih

Matej Accetto in novinarka Jolanda Lebar. Včeraj Ob osmih na Radiu Slovenija.

Požareport: Dan prej. Predsednik Ustavnega sodišča, šifre in namige našim na Radiu Prvi: Imamo nov scenarij, imamo potrebno večino štirih

Požareport: Da sredi kakšne države znotraj Evropske unije, ki – recimo temu – ni ravno Madžarska, pride predsednik ustavnega sodišča na sedež (v žrelo) institucije, ki je predmet verjetno politično najbolj eksplozivne presoje v zgodovini tega ustavnega sodišča, in to dan pred sejo ustavnega sodišča, ko je ta institucija na dnevnem redu, je za demokratične države definitivno nepojmljivo.

Če/ko pa to stori Matej Accetto, predsednik slovenskega ustavnega sodišča (en dan pred presojo pride kot gost v oddajo Ob osmih na prvem programu Radia Slovenije), lahko samo zastrižemo z ušesi in resno prisluhnemo dobro obveščenim virom.

Takole pravijo insajderji:

– Accetto je “prevelika …” (celotnega izraza zaradi spoštovanja funkcije predsednika ustavnega sodišče ne bomo zapisali, je pa verbalna sočnost insajderja pomemben del avtentičnega opisa značaja in početja tega ustavnega sodnika), da bi si en dan pred sejo US upal priti na Radio Slovenija, če ne bi bil povsem prepričan, da mu bo na današnji seji tudi zares uspelo s svojim predlogom, pravijo naši viri. Da bo US jutri, torej danes, odpravilo začasno zadržanje sporne novele zakona o RTV Slovenija, ki ga je – spomnimo – sprejelo 16. februarja letos.

To naj bi sicer Matej Accetto včeraj strogo “off the record” namignil tudi nekaterim “našim” novinarjem na RTV.

– Gre pa za naslednjo situacijo. Nova večina štirih ustavnih sodnikov (Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar), ki se je v tej zadevi (RTV) oblikovala po izločitvi Roka Čeferina in Neže Kogovšek Šalamon ter po “preobratu in prestopu” Accetta in Kneza, menda zaradi “obljub o vrhunskih sodniških službah na evropskih sodiščih“), proti manjšini preostalih treh (Roku Svetliču, Marku Šorliju in Klemnu Jakliču), naj bi, tako naši viri, ves ta vmesni čas iskala načine, kako ugoditi željam Golobove vlade (oziroma vladne koalicije) po popolnem političnem prevzemu javne RTV.

Da bi jim uspelo doseči potrebno minimalno večino petih ustavnih sodnikov za končno vsebinsko odločitev, ali je novela zakona o RTV skladna ali v nasprotju z ustavo, je misija nemogoče, vsaj do novembra leta 2025, ko poteče mandat ustavnemu sodniku Šorliju. Konec oktobra istega leta sicer poteče tudi mandat sodnici Mežnarjevi, vendar to trenutnega razmerja na ustavnem sodišču v zadevi RTV še ne bi spremenilo.

Zato naj bi Accettu, potem ko so Svetliču – v tej zadevi – odvzeli funkcijo sodnika poročevalca, nekdanji ustavni sodnik in bivši politik Ciril Ribičič izkušeno prišepnil novo “rešilno bilko”. Kar naj bi danes, na seji ustavnega sodišča, pod točko 3 dnevnega reda, Accetto tudi uradno predlagal.

Da naj US zaradi spremenjenih okoliščin po uradni dolžnosti znova… več na Požareport.

Foto: Požareport