Samuel Žbogar, Tanja Fajon in praktično še vedno malo novi slovenski veleposlanik v Washingtonu Iztok Mirošič pred dnevi v New Yorku

Slovenski diplomatski škandal v OZN: Neodgovorjena vprašanja o Žbogarjevi misiji

Požareport: Ministrica za zunanje zadeve in predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je včeraj, prek Slovenske tiskovne agencije – iz New Yorka, kjer je na 78. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov – sporočila, da je zanjo “zgodba” o posebni misiji Slovenije v Varnostnem svetu, skratka, milo rečeno afera o nenavadnem imenovanju Samuela Žbogarja za šefa oziroma vodjo te misije (vir: Pa so ga vendarle odstranili) in spornem kadrovanju diplomatov v to misijo (vir: In Žbogar naj bi si zaželel Lauro), končana. In da, pazite, po navedbah Fajonove tudi nobenih dodatnih stroškov zaradi te misije ne bo?! A niti za Žbogarjevo (in Laurino) newyorško plačo ne?

Pa je temu res tako? Niti slučajno. Ker praktično nobeno resno vprašanje, povezano v tej zvezi, še ni javno odgovorjeno ali kako drugače pojasnjeno, gre pa tako rekoč za diplomatski škandal? Na primer:

– Na kateri pravni podlagi, mednarodni ali slovenski, je temeljila ustanovitev posebne misije in kateri sektor znotraj ministrstva za zunanje in evropske zadeve je pripravil vladno gradivo s predlogi sklepov, ki jih je sprejela Golobova vlada, preden je – 20. julija letos – seznanila javnost o imenovanju posebne slovenske misije v Varnostnem svetu in da jo bo vodil Samuel Žbogar, sicer državni sekretar na MZEZ.

– Koliko veleposlanikov in stalnih predstavnikov bo imela Slovenija pri OZN po vzpostavitvi posebne misije in kako se posebna misija vključuje v sistem Združenih narodov?

– Zakaj pred vladnim imenovanjem posebne misije in Žbogarja za njenega vodjo o tem ni razpravljal pristojni odbor državnega zbora, kar sicer velja za vse druga imenovanja veleposlanikov ali stalnih predstavnikov Slovenije v Združenih narodih.

– Po katerih dosedanjih “dobrih praksah” delovanja Varnostnega sveta se je pri imenovanju posebne misije zgledovala Slovenija oziroma ali takšne dobre prakse sploh obstajajo?

– Zakaj vlada, zaradi korektne razjasnitve vseh okoliščin, javno ne objavi tako imenovane… več na Požareport.

Foto: Tanja Fajon X Portal24