Požareport: Dokazi, da je Pahor pri Logarju na Polno?!

Požareport: Povabilo italijanskega predsednika Sergia Matarelle prejšnjemu slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju, naj se mu pridruži na nedeljskim finalu Giro d’Italia v Rimu, ne pa aktualni predsednici države Nataši Pirc Musar, zagotovo presega znano Pahorjevo športno navijanje, še zlasti za Primoža Rogliča, veličastnega zmagovalca letošnjega Gira, ali pa simboliko fascinantne Rogličeve zmage na Svetih Višarjih.

Ne, šlo je za vidno diplomatsko zaušnico aktualni slovenski (zunanji) politiki, nabiti s kulturnim bojem in ideološkimi spopadi, kjer vsak Italijan tako ali drugače obvelja za “fašista” (berite na primer novinarko in zunanjepolitično ekspertko Sašo Vidmajer v sobotnem Delu), čeprav, vemo, se Milan Kučan, ki želi s Pirc Musarjevo čim prej ustvariti pozabo – njemu tako osovraženega – Pahorja kot “predsednika vseh Slovencev”, zaradi tovrstnih klofut iz tujine ne sekira preveč, saj je zanj(e) edino pomembno, da so zadeve dovolj kontrolirane doma.

Na drugi strani je zanimiva najnovejša Pahorjeva analiza zdajšnje slovenske politične scene, strne pa jo v štiri točke, ki jih lahko povzamemo takole:

– Na vseh treh vodilnih državnih funkcijah so trije povsem povsem neizkušeni politiki, NMP kot predsednica republike, Urška Klakočar Zupančič kot predsednica državnega zbora in Robert Golob kot predsednik vlade.

– Vsi trije pripadajo eni politični opciji in se hkrati tudi čisto nič ne trudijo, da bi bili povezovalni, da bi prestopili svoje ideološke meje.

– Resnična politična moč je zunaj političnih institucij, kar zdaj vedno bolj opažajo in verjamejo tudi tuji diplomati, akreditirani v Sloveniji.

– Zaradi politične moči, tako skoncentrirane na tranzicijski levici, desnici ni treba ravno največ delati, da bi opozarjala na napake levice.

In še Pahorjeva napoved: slovenska levica bo zato plačalo visoko ceno, pomembne spremembe pa se bodo zgodile tudi na desnici. In zdaj pridemo do političnega projekta Anžeta Logarja, nesojenega Pahorjevega naslednika na Erjavčevi (sedež predsednika republike), sicer še vedno vidnega člana (poslanca in predsednika sveta) SDS.

Med podpisniki Logarjevega društva (oziroma “politične platforme”), ki naj bi se aktiviralo prav jutri, v sredo, in kasneje preraslo v novo politično stranko na (desni) sredini, je namreč tudi Alja Brglez, dolgoletna šefinja kabineta Boruta Pahorja, ki je to funkcijo prevzela po tistem dramatičnem padcu Simone Dimic oktobra 2010.

Za… več na Požareport.

Foto: STA