Požareport: Dvomov ni več: Imamo šefa vlade s pretežkim nahrbtnikom, ki hkrati notorično laže. Na potezi tožilstvo, KPK in koalicija

ByAna Koren

3. maja, 2023

Če je sicer še vedno poročeni Golob pred kratkim javno prisegal na otroke, danes – s Tino Gaber – skrivaško počitnikuje v prestižnih hotelih z oznako “adults only” (samo za odrasle), kjer je otrokom vstop praktično prepovedan.

Požareport: Dvomov ni več: Imamo šefa vlade s pretežkim nahrbtnikom, ki hkrati notorično laže. Na potezi tožilstvo, KPK in koalicija

Požareport: Pri čemer – edino – še ni čisto jasno, ali Robert Golob laže kar tako, značajsko, ali nonšalantno načrtno, ali pa vse skupaj po malem. Kakorkoli, kaj takega med slovensko tranzicijo še nismo imeli, še nismo videli in še nismo doživeli…

18. aprila je sarajevski portal Istraga.ba objavil daljši članek o tem, kako slovenska in hrvaška podjetja finančno izčrpavajo Bosno in Hercegovino. Kjer v prvi vrsti navajajo poslovanje družbe Gen-I Sarajevo, ki ustvarja več sto milijonske prihodke in minimalne dobičke, in to samo z enim zaposlenim. Kar že na prvi pogled dokazuje, da se nekaj zelo nenavadnega dogaja z denarjem tega državnega podjetja, ki ga je donedavnega, pred ponovno vrnitvjjo v politiko, vodil sedanji predsednik vlade Robert Golob.

Gre sicer za članek, ki je – po nekaterih informacijah – sprožil spor tudi med Golobom in notorno Vesno Vuković, Golobovo zaupnico in generalno sekretarko Gibanja Svobode. Čeprav je članek podpisan z “redakcija” (uredništvo), ga je najverjetneje napisal Avdo Avdić, urednik tega portala, Golob pa je predvidoma znorel zato, ker mu je Vukovićeva prej zagotavljala, da je “Avdo pod kontrolo”.

Avdić je namreč na zvezi s Primožem Cirmanom, odgovornim urednikom portala Necenzurirano (ne pa tudi z Vukovićevo), a je hkrati, to vedo boljši poznavalci, že vrsto let bistveno tesneje povezan z Dragom Kosom. Kar pa temu članku, zaradi znane nedavne napete zgodovine Goloba in družine Kos, daje novo dimenzijo.

A ne glede na vse to ozadje, članek temelji na uradnih finančnih podatkih poslovanja Gen-I Sarajevo…

… navedeni podatki pa bi morali nemudoma zanimati predvsem Slovenski državni holding, tožilstvo in Furs, čeprav seveda ne gre pričakovati, da bi SDH, pod vodstvom novega predsednika uprave Žige Debeljaka, ali finančna uprava pod vodstvom novega generalnega direktorja Petra Gruma, že zdaj začela preiskovati evidentno sporno poslovanje Gen-I in Goloba. Saj je oba nastavil prav Golob.

Ni pa rečeno, da tega ne bosta storila, ko bo znotraj tranzicijske levice prišlo do prižgane zelene luči za Golobovo zamenjavo. Toda sredi aprila odprti bosanski lonec Roberta Goloba (no, slovenski večinski mediji so razkritje Istrage.ba v glavnem načrtno zamolčali), preko logične povezave z drugimi – že znanimi – balkanskimi posli Gen-I na Kosovu, daje vedeti, da Kosovo in razvpita afera Berishaj (oziroma Gen-I Beograd) ni bila slučaj, ampak gre boljkone za… več na Požareport.

Foto: STA