Požareport: Fotografija zaradi katere masakra znotraj RTVS ni bilo več mogoče prikri(va)ti

Požareport: Nekateri fotografijo novinarke in televizijske voditeljice Valentine Plaskan, posneto medtem, ko jo reševalci pripravljajo za prevoz na ljubljansko urgenco (UKC Ljubljana*), že primerjajo s tisto legendarno “politično” fotografijo Toneta Stojka – aretacijo Janeza Janše, ki jo je Stojko, fotograf revije Mladina, v tajnosti posnel iz atrija ene od stavb na Cankarjevi cesti, kjer je bil sedež računalniškega podjetja Mikro Ada, daljnega 31. oktobra 1988, in pomeni enega od zgodovinskih medijskih mejnikov slovenske pomladi ter kasnejše slovenske osamosvojitve.

Valentine Plaskan sicer ni posnel vrhunski poklicni fotograf, ker danes, časi se pač spreminjajo, svet se vrti naprej, takšne slike lahko ujamejo tudi mobilni telefoni naključnih pričevalcev, toda tudi ta fotografija ima močno sporočilnost in je pomenila “kapljo čez rob”. Ekskluzivno je bila objavljena minuli torek, ob 15. uri in 43 minut, na X profilu avtorja teh vrstic, in doslej je samo na tem profilu zabeležila že več kot 197 tisoč ogledov! Kar je, samo za primerjavo, dva in pol krat več ogledov, kot imajo – povprečno – danes gledalcev Odmevi ali osrednji TV Dnevnik na TV Slovenija (ki ga je, mimogrede, kakšna ironija, do čistke vodila in urejevala tudi Plaskanova), da bomo bolje razumeli, o kakšnih številkah in dimenzijah govorimo.

To fotografijo so sicer kasneje objavili še nekateri drugi mediji.

Kaplja čez rob

In ja, ta fotografija je bila tudi kaplja čez rob, je usodno pretresla javno mnenje. Saj kadrovskih čistk, pravzaprav masakra znotraj informativnega programa TVS, po objavi te fotogafije ni bilo več mogoče prikri(va)ti. Sicer bi verjetno še mimo, brez velikega javnomnenjskega pompa. Toda ob pogledu na to fotografijo naj bi bila, poleg dobršnega dela slovenske javnosti, šokirana tudi predsednica evropskega parlamenta, malteška političarka Roberta Metsola.

Dramatičen odziv javnosti, ki je sledil objavljeni fotografiji, pa je, to je zdaj že popolnoma jasno, vidno presenetil tudi vse ključne akterje teh kadrovskih čistk, od (skritih) naročnikov in režiserjev do izvajalcev, oziroma eksekutorjev.

Zato je, po uvodnem šoku, sledil damage control, toda blazno težko, praktično nemogoče, je braniti “neobranljivo”, kar se lepo videlo pri nekaterih medijih, denimo na portalu N1, kjer so sicer izrazito naklonjeni novinarskim aktivistom na RTV Slovenija, in so poskušati zgodbo naivno spinati v smeri spopada med evropsko poslansko NSi Ljudmilo Novak in prvakom SDS Janezom Janšo, in tako posredno braniti politične eksekucije novinarjev, urednikov in voditeljev na RTV.

In zato sta se – kot v scenosledu – panično sestala… več na Požareport.

Foto: Požareport

Ne spreglejte…

Valentina Plaskan o pritiskih in spremembah na RTV Slovenija

Od nedavnega se je v programu RTV Slovenija začelo dogajati obsežno prestrukturiranje, predvsem po zamenjavi vodstva in odstopu odgovorne urednice informativnega programa prvega programa Televizije Slovenija, Jadranke Rebernik. Večina teh sprememb je bila nenadna in je pustila globok pečat na ustvarjalcih programa, urednikih in voditeljih, ki so bili prisiljeni opustiti svoje položaje, čeprav uradno ni bilo odpuščanj. Valentina Plaskan, nekdanja voditeljica osrednje informativne oddaje Dnevnik, je bila ena izmed tistih, ki je neposredno občutila te spremembe… več tukaj.