Požareport: Golob-Fajon diplomacija: Deklice, neuvrščeni in drugi bistroumni nesmisli ter 96 glasov

Ob robu tradicionalnega postnovoletnega posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju …

Ko je aktualni premier Robert Golob (Gibanje Svoboda) odhajal v politiko, je dal vedeti, no, v ožjih krogih, seveda, da ga vsaj dve stvari absolutno ne zanimata: kultura in zunanja politika.

Tanja Fajon, predsednica Socialnih demokratov in aktualna ministrica za zunanje zadeve, na politični sceni  velja za “prevarantko” in “izdajalko” par excellence, ki misli izključno nase in na svojo kariero, trenutno pa je njena edina – sicer prikrivana – obsesija, kako prihodnje leto, po evropskih volitvah, postati evropska komisarka (kar definira tudi njen odnos do Goloba in stranke SD, a to je že druga zgodba), in Borut Pahor se verjetno vsaj enkrat tedensko tolče po glavi, zakaj je Fajonovo spravil v politiko.

Ampak zdaj sta dva takšna politika, torej Golob ter Fajonova, na čelu slovenske zunanje politike, in vse je/bo temu primerno.

Zato je ob robu tradicionalnega postnovoletnega posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju potrebno povedati tudi naslednje:

– Del dokumenta nove, torej “Golob-Fajonove” slovenske zunanje politike oziroma diplomacije (zunanja politika bi načeloma morala biti strateška stalnica države, ne glede na to, kdo je trenutno na oblasti – lep tak primer je Hrvaška), ki ga je na Brdu – novinarjem – predstavljal Iztok Mirošič (menda novi slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike), vsebuje številne bizarnosti.

Recimo – pričujoči – del o konceptu “feministične zunanje politike”, kar sicer z enakostjo spolov nima veliko skupnega. Tudi ni jasno, kar naj bi počele “deklice” (mladoletne osebe?!) pri “vseh vidikih vodenje zunanje politike”?!

Zdaj, če lahko kaj takšnega resda vedno pričakujemo od Fajonove, je pa za mnoge poznavalce slovenske politike presenečenje, da je tukaj zraven tudi tako izkušeni diplomat, kot je… več na Požareport.

Foto: STA

By A.K.

Komentar: