Požareport: Golobovi zlorabili državo za obračun z novinarjem: Vukovićeva prek Mojce Pašek Šetinc tajno prijavila Bojana Požarja na FURS

Bojan Požar (Foto: Dan)

Gre za eklatantno in brutalno politično zlorabo državnega zbora in finančne uprave za poskus konkretnega ustrahovanja ter utišanja kritičnega medija oziroma konkretnega novinarja …

Požareport: Golobovi zlorabili državo za obračun z novinarjem: Vukovićeva prek Mojce Pašek Šetinc tajno prijavila Bojana Požarja na FURS

Požareport: Začelo se, popisujem telegrafsko, že pred ustanovitvijo famozne preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje “sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi volitvami v državni zbor” (oziroma sume nezakonitega vpliva nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave, javnih zavodov in podjetij v posredni ali neposredni državni lasti, v medijih v delni lasti ali pod vplivom političnih strank ali tujih lastnikov), ko so nekateri mediji blizu Golobove vlade, šlo je, konkretno, za revijo Reporter, nenadoma začeli poročati, da bo ta komisija preiskovala tudi izdajatelja portala, ki ga pravkar berete.

To se mi je zdelo, pa tudi mnogim drugim, ki so isto prebrali, domala neverjetno, saj izdajatelj Požareporta* niti lastniško, niti poslovno, niti personalno ali kako drugače ni povezan z nobeno od političnih strank ali posameznikov, ki so sodelovali na parlamentarnih volitvah leta 2022, celo vsa naročila za objave plačanih oglasov političnih strank in posameznikov smo zavrnili, vsebina tega portala je tudi vse prej kot kakšna strankarska propaganda, in avtor teh vrstic ne tudi vodi okroglih miz kandidatov za premiersko funkcijo.

Zato sem poslanko Mojco Pašek Šetinc (Gibanje Svoboda), predsednico te preiskovalne komisije (Komisija), tudi osebno povprašal, ali to drži, saj bi šlo za eklatantno zlorabo inštituta parlamentarne preiskave, pa mi je rekla, da ne, saj da še ni nič odločeno. No, kmalu je postalo jasno, da se mi je nekdanja novinarska kolegica in novopečena poslanka v obraz zlagala.

Odvetnik Franci Matoz mi je takrat pojasnil, da formalno ne morem storiti nič drugega, razen da grem na ustavno sodišče, kjer pa bodo mojo pobudo, ne glede na to, kako bo formulirana, zavrgli češ, ustavno sodišče se ne more spuščati v konkretne odločitve posameznih preiskovalnih komisij državnega zbora. Večina poznavalcev medijsko-politične scene pa me je hkrati prepričevala, da me Komisija itak ne bo upala poklicati na zaslišanje, saj da si tega ne upajo storiti, in da – zato – iz vsega tega tako ali ne bo nič.

In res, zaslišan nisem bil, delo Komisije sem tudi zato spremljal bolj površno, sem pa ves čas dobival različne neuradne informacije, kako “me preiskujejo”. Spomnimo, 14. oktobra (2022) sem razkril tudi “udbovsko” preteklost (in sedanjost) enega od strokovnih sodelavcev Komisije, ki ga je sicer predlagala Levica (vir: Dokumenti ne lažejo), in pred dnevi zvedel, da so ga nekaj tednov po objavi mojega članka “odpustili”.

Minulo sredo se na tiskovni konferenci pojavi Mojca Pašek Šetinc MPŠ), ki pred mediji razgrne dosedanje delo Komisije ter napove tako imenovano vmesno poročilo. Večina medijev to sicer avtomatično zabeleži skozi objavo Slovenske tiskovne agencije, saj je šlo za nič posebnega (vir).

A glej ga zlomka, dan kasneje (včeraj), pridobim sklep Komisije, ki ga MPŠ na tiskovni konferenci ni predstavila, saj so ga, to je tudi že jasno, hoteli pred javnostjo prikriti, zato naj bi ga označili pod oznako “Interno” (beri: Zaupno):

No, potem ko ta famozni sklep preberemo, slika postaja bolj jasna:

– Ker med “preiskavo” – seveda – niso našli ničesar spornega (saj, kaj pa bi lahko našli, če ni ničesar?!), so se odločili “prijaviti sume kršitve davčne zakonodaje” Finančni upravi Republike Slovenije? Tako imenovana in skrivnostna “dokazna dokumentacija” ali “zbrani dokazi” pa temeljijo na neki starejši anonimki, ki se je prvič pojavila že med vlado Mira Cerarja ml, večkrat so jo omenjali na Mladini in Reporterju, avtor teh vrstic pa jo tudi v celoti objavil na svojem twitter profilu, naj širša javnost sama vidi, kako pritlehno poskušajo diskreditirati kritičnega novinarja. Omenjena anonimka namreč temelji na izmišljenih in neresničnih “dejstvih”, celo prepisi iz Ajpesa so napačni?! K temu so dodali še nekaj člankov iz Reporterja in Necenzuriranega, ki pa – krog je tako sklenjen – izhajajo tudi iz te anonimke.

Je pa seveda možno, da so glavni avtorji te zavržne spletke (Sklepa) del vsega tega nekaterim drugim članom komisije (poslancem – vir) tudi zamolčali. Hja, vse je možno.

– Za prijavo, ne pa kazensko ovadbo (če že imajo dokaze?!), so se očitno ter načrtno odločili zato, da se izognejo morebitni kasnejši – pravni in politični – odgovornosti za vlaganje krive ovadbe.

– Za tem sklepom sicer stojijo tri osebe iz… več na Požareport.

Foto: Bojan Požar