Požareport: Imena na meji škandala ali skrito življenje Golobovih kandidatov za nova ministra: razburljivi, nesramni, pritlehni, uslužni

ByA.K.

5. decembra, 2023 ,
Joze-Novak_ Ministrstvo za naravne vire in prostorJoze-Novak_ Ministrstvo za naravne vire in prostor

Požareport: Imena na meji škandala ali skrito življenje Golobovih kandidatov za nova ministra: razburljivi, nesramni, pritlehni, uslužni

Požareport: Oba kandidata za nova ministra, ki ju predlaga premier Robert Golob – Jožeta Novaka za naravne vire in prostor, ter Franca Propsa za javno upravo, ob iz kvote Gibanja Svobode, sta tako rekoč na meji škandala. Govorimo seveda o tem, kar ni zapisano v njunih uradnih biografijah.

– O Jožetu Novaku smo na tem portalu že pisali, nazadnje 3. novembra, potem ko je čez noč postal državni sekretar, v članku z naslovom “Mož, ki je doslej zavozil skoraj vse, česar se lotil, postal državni sekretar“. Tokrat so zanj lobirali ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ljubljanski župan Zoran Janković in levičarka politična aktivistka Nika Kovač, skupni imenovalec teh lobističnih pritiskov pa je naslednji: Novaka na tem mestu potrebujejo za svoje prostorsko-poslovne načrte. Da je bil njegov konkurent za ministrsko funkcijo korupcijsko močno obremenjeni propadli politik Jure Leben, ki ga je sicer forsiral njegov prijatelj ter minister za finance Klemen Boštjančič, pa jim je samo še olajšalo eliminacijo Lebna ter zapečatilo dokončno “Golobovo odločitev” za “uslužnega” Novaka, ki jim bo voljno – kot vedno doslej – delal usluge.

Kako sicer deluje in kako daleč je pripravljen iti Jože Novak, pa nam razkriva pričujoča politično-kriminalna zgodba:

Bilo je poleti leta 2003, ko se začne odvijati ena od razvpitih ljubljanskih urbanističnih zgodb. Biro Bevk Perovič arhitekti pripravijo urbanistično skico, na 22-ih straneh, ki jo v roke dobita tudi tedanji okoljski minister Janez Kopač (LDS) in njegov državni sekretar za okolje Jože Novak. Slednji jo je tudi nosil naokoli ter kazal različnim ljudem. Razdeljena je na urbanistični in arhitekturni del z načrtovanjem gradnje stanovanj v zapuščenem kamnolomu, na siceršnjem območju parkov in športno-rekreacijskih površin v ljubljanski Kamni Gorici.

Zemljišče ni komunalno opremljeno in tudi Mestna občina Ljubljana tam ne predvideva prostorskih sprememb. Toda minister Kopač se nenadoma začne pojavljati na mestnem oddelku za urbanizem, vendar ne zaradi kakšnih državnih interesov. Hkrati pa se kot pobudnik gradnje 100 in več stanovanj na tem prodročju (opuščenem kamnolomu) pojavi podjetje Metrokras Invest, ki ga julija istega leta (2023) ustanovi Aleš Šalej, član družine, ki ima v lasti znano gostilno Šurc v Ratečah.

Toda mestni urbanisti idejo o gradnji stanovanj v opuščenem kamnolomu vztrajno zavračajo, kar je razvidno tudi iz dopisa številka 3521-14/03 (249129)-MaC/MZ, z dne 12. novembra 2003, ki ga v svoji avtobiografski knjigi (Napetost med videzom in resnico, 2021) objavi Edvard Oven, nekdanji visoki politik LDS in dolgoletni direktor Stanovanjskega sklada RS.

Urbanisti so se zlomili

Ampak na ljubljanske urbaniste začnejo pritiskati. Tudi iz ministrstva, ki ga vodita Kopač in Novak. Kot izhaja iz nekega zapisnika tki. koordinacijskega sestanka na Magistratu (6. novembra 2003, ob 15.00 v Hribarjevi sobi), je Kopačevo ministrstvo uradno postavilo vprašanje, kaj se dogaja z zasebnimi pobudami za gradnjo stanovanj, ki potrebujejo prostorske spremembe, na tem sestanku pa sta bila tako Janez Kopač kot tudi Jože Novak, pa nihče drug iz njunega ministrstva. Kar pomeni, da sta najverjetneje prav onadva spraševala (beri: pritiskala), kaj je zdaj s temi zasebnimi pobudami za gradnjo stanovanj?!

In urbanisti so se – očitno – zlomili. Že februarja prihodnje leto (2004) je ljubljanski mestni svet po hitrem postopku sprejel osnutek sprememb namenske rabe zadevni zemljišč v Kamni Gorici – v stanovanjsko. Neverjetno, a že dva meseca kasneje je tudi vlada pod vodstvom Toneta Ropa na predlog ministra Kopača soglašala s to spremembo.

Takrat so se na sceni tudi širile govorice, da naj bi Janez Kopač za provizijo v tej soseski dobil šest garsonjer, vendar tega ni nihče nikoli dokazal, Jože Novak pa – za nagrado – že dobra dva meseca kasneje postal novi direktor Stanovanjskega sklada.

In mimogrede, kjer je (bil) Janez Kopač, je (bil) blizu tudiveč na Požareport.

Foto: Ministrstvo za naravne vire in prostor; Portal24