Požareport: Janša podpisov Toninu verjetno res ne bo dal, namesto tega pa: zaradi Muzeja osamosvojitve interpelacija celotne vlade

ByAna Koren

2. februarja, 2023 , , , ,

Požareport: Janša podpisov Toninu verjetno res ne bo dal, namesto tega pa: zaradi Muzeja osamosvojitve interpelacija celotne vlade

Jutri nov dan D za desno opozicijo …

Teoretično bi bilo sicer dovolj, da bi napisano interpelacijo Nove Slovenije podpisala zgolj še dva poslanca SDS, recimo temu dva prosta strelca, toda po zadnjih informacijah avtorja teh vrstic tovrstnega razpoloženja znotraj Janševe stranke ni.

Dan D

Jutri, v petek, sicer ne 13., ampak samo 3. februarja, dopoldne, bo en tak nov manjši “dan D” za desno opozicijo.

Točno ob 12.00 namreč poteče rok za morebitne podpise poslancev SDS, ki jih čaka vodstvo NSi, za vložitev interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko (Levica), zaradi zloglasne ukinitve Muzeja osamosvojitve.

Ker je za takšno parlamentarno proceduro potrebnih najmanj 10 poslanskih podpisov, NSi pa ima samo osem poslancev, medtem ko sta poslanca obeh manjšin ponudbo NSi že (pričakovano) zavrnila, bi bilo teoretično sicer dovolj, da bi napisano interpelacijo Nove Slovenije podpisala zgolj še dva poslanca SDS, recimo temu dva prosta strelca, toda po zadnjih informacijah avtorja teh vrstic tovrstnega razpoloženja znotraj poslanske skupine SDS ni.

Čeprav, pozor, na slovenski politični sceni je na koncu možno čisto vse. A tudi na vrhu NSi se že zavedajo, da jim prvak SDS Janez Janša poslanskih podpisov “verjetno” ne bo dal.

Iz znanih razlogov, vendar več o tem proti koncu članka.

Znotraj SDS prevladuje mnenje, da del vodstva NSi sili Mateja Tonina v vnaprej izgubljene bitke, potem pa ga bodo, Tonina, zamenjali – z Jernejem Vrtovcem.

Čeprav je bilo sprva slišati, da naj bi se že prejšnji teden na to temo diskretno dobila Janez Cigler Kralj in Jelka Godec, vodji poslanskih skupin NSi in SDS, do tega sestanka ni prišlo, na SDS je prišla zgolj elektronska pošta z vsebino interpelacije, zraven pa prošnja NSi, naj SDS prispeva svoje podpise.

Interpelacija vlade?

Pri SDS naj bi bili sicer z napisano vsebino interpelacije zadovoljni, na tako imenovane medijske pritiske NSi in politično oceno NSi, češ, pri SDS ne bodo mogli zavrniti podpisov, saj gre za Muzej osamosvojitve, pa naj bi Janševi odgovorili s kontrapredlogom, ki na nek način zaobide vodilno vlogo NSi: okej, gremo – skupaj – ampak, toda v interpelacijo celotne vlade, saj sklepa o ukinitvi Muzeja osamosvojitve ni sprejela le ministrica Asta Vrečko, ampak cela vlada Roberta Goloba.

Zato ni izključeno, da bo jutri opoldne, po – predvideni – dopoldanski seji poslanske skupine SDS, NSi ostala brez potrebnih podpisov za javno napovedano vložitev interpelacije, kar bo, četudi na vrhu NSi tega zagotovo ne bodo priznali, precej huda klofuta, predvsem za predsednika stranke Mateja Tonina.

Sicer pa zatečeno stanje med NSI in SDS, kar zadeva sporno razdelitev funkcij in poslanskih mest opozicije v Komisiji za nadzor javnih financ in Knovsu, ostaja nespremenjeno, čista… več na Požareport.

Foto: STA

Ne spreglejte…

Besedilo interpelacije ministrice za kulturo Aste Vrečko

Opozicijska NSi je pripravila besedilo interpelacije ministrice za kulturo iz vrst Levice Aste Vrečko in ga poslala v podpis stranki SDS in poslancema narodnih skupnosti… več tukaj.