Časovnica: Han, premier Robert Golob in Arsenovič, 23. maja v Mariboru. Tri mesece in pet dni kasneje pa Arsenovič od Golobove vlade oziroma Hanovega ministrstva dobi 1,8 milijona evrov nepovratnega denarja za svoj zasebni hotel – Žički dvor na mariborskem Lentu.

Požareport: Javni denar za Arsenovičev zasebni hotel in sumi drugih nepravilnosti, bi moral minister Han odstopiti?

Požareport: Javni razpis, na podlagi katerega je ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport razdelilo 57 milijonov evrov proračunskega denarja (evropskih nepovratnih sredstev) za “naložbe v slovenskem turizmu”, buri duhove, čeprav večinski mediji orkestrirano molčijo. Ne samo zato, ker je denar za svoj zasebni hotel dobil tudi mariborski župan Saša Arsenovič (vir: Takšnega škandala pa že dolgo ne), šlo naj bi tudi za številne druge sporne odločitve in sume različnih nepravilnosti.

Eden od naših dobro obveščenih virov pravi takole: “Zaradi tega razpisa, o katerem se govori že pol leta, bi moral gospodarski minister Matjaž Han (Socialni demokrati) odstopiti, kriminalisti in Komisija za preprečevanje korupcije pa uvesti preiskavo. Ne samo zaradi Arsenoviča, vse je bilo dogovorjeno vnaprej. Precej sporov je bilo tudi v sami komisiji, vodstvo komisije pa gluho za vsa opozorila”.

Na razpisni komisiji naj bi sicer nekatere celo utišali in preglasovali, vsaj eden od (so)finaciranih projektov pa naj ne bi izpolnjeval niti vseh zahtevanih pogojev. Za nekatere, denimo, je tudi sporno, da so proračunski denar za njihove zasebne posle dobili tudi Matej Košič, nekdanji namestnik zloglasne Hilde Tovšak v Vegradu (družba SKMT, za hotel City v Mariboru), čeprav naj bi se Košič že leta tožil z DUTB in Slovenskim državnim holdingom, in pa razvpiti celjski tajkun Aleksander Jančar, za hotel Arena pod mariborskim Pohorjem.

Mimogrede: Matej Košič… več na Požareport

Foto: STA

Portal24